Przepisy kulinarne: Tarta ze szparagami i sosem czosnkowym

al
Tarta ze szparagami.
Tarta ze szparagami. Tarsmak
Sezon na szparagi trwa. Proponujemy więc przepis na tartę ze szparagami i sosem czosnkowym.

Składniki:

Ciasto:

- 400 g mąki pszennej
- 200 g masła
- 3-4 łyżki zimnej wody
- szczypta soli

Wykonanie:

Zagnieść ciasto, uprzednio siekając masło z mąką. Ciasto włożyć do zamrażalnika na 30 minut.

Pozostałe składniki:

- 1 szklanka sera żółtego tarkowanego
- 300 ml słodkiej śmietanki 18%
- 1 jajko
- sól, pieprz do smaku
- 1 łyżeczka masła
- szparagi

Wykonanie:

Ciasto rozwałkować i wyłożyć na wysmarowaną masłem formę do tarty, nakłuć widelcem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190 stopni C na około 10 minut.

Jajko roztrzepać, połączyć ze śmietanką i doprawić do smaku solą i pieprzem.

Na przestudzone ciasto wyłożyć żółty ser i szparagi. Całość zalać śmietanką z jajkiem. Wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 180 stopni C do uzyskania złocistego koloru (około 30-40 minut). Tartę podawać z sosem czosnkowym (może być gotowy np. Tarsmak).

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie