Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przepisy kulinarne: Zupa z karpia z warzywami i lanymi kluseczkami

Ula Sobol
Zupa z karpia z warzywami i lanymi kluseczkami
Zupa z karpia z warzywami i lanymi kluseczkami Krzysztof Łokaj
Przepis na zupę z karpia z warzywami i lanymi kluseczkami podaje Restauracja Dębianka.

Składniki:

1 średni karp ( ok.1,5 kg), 2 marchewki, 1 seler, 1 mała pietruszka-korzeń, 2 średnie cebule, ząbek czosnku, liść laurowy, ziele angielskie, rozmaryn, 4 średnie pomidory bez skóry, 150 ml wina białego półwytrawnego, oliwa z oliwek, sól, pieprz,1/2 czerwonej ostrej papryczki .

Wykonanie:

Karpia wstawić do zimnej wody, dodać połowę jarzyn, liście laurowe, ziele angielskie, sól ( 1 łyżka ) i gotować na wolnym ogniu ok. 20 min. Wywar przecedzić. Na rozgrzanej oliwie zeszklić cebulę pokrojoną w pióra, dodać pomidory oraz czosnek i razem przesmażyć. Do wywaru dodać cebulę z pomidorami, pozostałe warzywa pokrojone w słupki, mięso obrane z karpia , rozmaryn, papryczkę, wino - wszystko gotować na małym ogniu ok. 15 min. Podawać z lanymi kluseczkami i cząstką cytryny.

Przepis podaje Restauracja Dębianka. Lubica i Krzysztof Tęcza

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nowiny24.pl Nowiny 24