Składniki:
1 średni karp ( ok.1,5 kg), 2 marchewki, 1 seler, 1 mała pietruszka-korzeń, 2 średnie cebule, ząbek czosnku, liść laurowy, ziele angielskie, rozmaryn, 4 średnie pomidory bez skóry, 150 ml wina białego półwytrawnego, oliwa z oliwek, sól, pieprz,1/2 czerwonej ostrej papryczki .
Wykonanie:
Karpia wstawić do zimnej wody, dodać połowę jarzyn, liście laurowe, ziele angielskie, sól ( 1 łyżka ) i gotować na wolnym ogniu ok. 20 min. Wywar przecedzić. Na rozgrzanej oliwie zeszklić cebulę pokrojoną w pióra, dodać pomidory oraz czosnek i razem przesmażyć. Do wywaru dodać cebulę z pomidorami, pozostałe warzywa pokrojone w słupki, mięso obrane z karpia , rozmaryn, papryczkę, wino - wszystko gotować na małym ogniu ok. 15 min. Podawać z lanymi kluseczkami i cząstką cytryny.
Przepis podaje Restauracja Dębianka. Lubica i Krzysztof Tęcza
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Zadymy na urodzinach uczestniczki "Rolnika". Karetka pogotowia, gaz pieprzowy. Szok!
- Dni Gąsowskiego w "TTBZ" są policzone?! TAKĄ niespodziankę zgotowała mu produkcja!
- Maja Rutkowski ZROBIŁA TO z premedytacją, teraz się tłumaczy. Okropne, co ją spotkało
- Była pięknością ze "Złotopolskich". Dziś Gabryjelska nie przypomina siebie | ZDJĘCIA