6 z 17
Poprzednie
Następne
Przepisy na potrawy wielkanocne. Babka wielkanocna, pasztet, jajka faszerowane, mazurek wielkanocny, sałatki na wielkanocny stół
Szynka faszerowana
Składniki:
3 kg szynki,
1 kg mięsa mielonego
cebula
czosnek
jajko
przyprawy: sól, pieprz i delikat do mięsa
Sposób przygotowania:
Szynkę należy osuszyć i naciąć tak aby powstały kieszenie. Mięso mielone połączyć z jajkiem, cebulą, czosnkiem, solą i pieprzem, należy je dobrze wyrobić. Naciętą szynkę przyprawić i nafaszerować mięsem mielonym. Związać nicią w dwóch miejscach. Piec 190 st. przez 2 godziny. Po tym czasie zrobić posypkę z 3 jajek, posiekanej pietruszki, kopru, cząbru i rozmarynu. Dodać do masy bułkę tartą i obłożyć tą masą szynkę. Piec jeszcze 20 minut.
Autor przepisu: Stowarzyszenie Kobiet i Gospodyń Wiejskich Gąsiorowice