Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przetwory na zimę: Ogórki po chińsku

Ula Sobol
- Zakręcić, wystudzić i wstawić w chłodne miejsce - radzi autorka przepisu.
- Zakręcić, wystudzić i wstawić w chłodne miejsce - radzi autorka przepisu. Autorka przepisu
- W tym roku pierwszy raz testowałam przepis na ogórki po chińsku, bo zaciekawiła mnie ich nazwa i smak - napisała do redakcji Katarzyna Wenc.

Składniki:

2 kg małych ogórków gruntowych
10 dag (2 czubate łyżki) soli
2 szkl. przegotowanej wody
2 płaskie łyżeczki chili w proszku
2 małe główki czosnku
1,5 szkl. octu 10%
50 dag cukru
7-8 łyżek oleju

Wykonanie:

Ogórki dokładnie umyć (nie obierać!) i pokroić w dość cienkie plastry.
Sól rozpuścić w przegotowanej wodzie i tą solanką zalać ogórki. Wymieszać, przykryć i odstawić na co najmniej 6 godzin. Następnie dokładnie odcedzić z zalewy na sitku. Do odcedzonych ogórków dodać chili, czosnek przeciśnięty przez praskę i wymieszać.
Ocet zagotować z cukrem. Osobno na patelni rozgrzać olej. Ogórki wrzucić do zalewy octowej, potem dodać ostrożnie olej. Wszystko chwilę pogotować, gorące nakładać do wyparzonych słoików, zakręcić, wystudzić i wstawić w chłodne miejsce.

Z podanej porcji wyjdzie ok. 4 słoiki 300-400 ml.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nowiny24.pl Nowiny 24