Pyszne przepisy na wielkanocne ciasta
MAZUREK WIELKANOCNY. Mazurek to niskie ciasto, przyozdobione bakaliami, polewą lub marcepanem. Jego symbolika związana jest bezpośrednio z zakończeniem Wielkiego Postu – tradycyjnie, po 40 dniach ascezy, mazurek stanowił swego rodzaju nagrodę za wytrwałość w wielkopostnych przyrzeczeniach. Mazurek wciąż cieszy się bardzo dużą popularnością na naszych stołach. Głównie dlatego, że znaleźć możemy całą masę sposobów i pomysłów na jego wykonanie. PRZEPIS. Składniki: mąka - 250 gramów, Kostka do pieczenia Kasia - 125 gramów, cukier puder - 5 łyżek, cukier waniliowy - 1 łyżeczka, jajko - 1 sztuka, bakalie - 2 szklanki, płatki kukurydziane - 1 łyżka, kardamon - 1 szczypta, miód - 1 łyżka, jajka - 3 sztuki. Sposób przygotowania mazurka: Na stolnicy siekamy kostkę do pieczenia z mąką, cukrem pudrem, cukrem waniliowym i 1 jajem, zagniatamy ciasto. Owijamy w folię wkładamy do lodówki na 2 godziny. Bakalie zaparzamy, osuszamy, siekamy. 3 jaja ubijamy mikserem. Dodajemy miód, kardamon, płatki kukurydziane, bakalie, mieszamy. Ciasto rozwałkowujemy na cieniutki placek. Wykładamy prostokątną formę, nakłuwamy widelcem. Na ciasto wykładamy masę bakaliową. Dociskamy. Pieczemy około 25-30 minut w temperaturze 170 stopni.