Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
4 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Czerwone mięso...

Rakotwórcze produkty. Co cię może zabić? Tego unikaj, by zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka

Czerwone mięso

Czerwone mięso, w szczególności zaś smażone lub grillowane, sprzyja rozwojowi nowotworów, szczególnie okrężnicy i odbytu, a także trzustki, płuc, przełyku, żołądka, prostaty i macicy. Najbardziej niebezpieczne są przetwory mięsne (wędliny) – podwyższają ryzyko zachorowania na raka okrężnicy o ok. 36 proc. przy spożyciu zaledwie 100 g dziennie.

Naukowcy odkryli, że przygotowywanie mięsa na grillu - zwłaszcza przetworzonych mięs, takich jak hot-dogi - uwalnia rakotwórcze substancje, zwane heterocyklicznymi aminami aromatycznymi. Podczas grillowania mięso zmienia swoją strukturę chemiczną i molekularną, stając się niebezpieczne dla naszego zdrowia.

Szczególnie szkodliwe jest smażenie mięsa na ruszcie. Znacznie zdrowiej będzie skorzystać z silikonowych tacek.

Zobacz również

Będą rowerowe atrakcje na Starym Rynku. To przystanek na trasie Berlin - Warszawa

Będą rowerowe atrakcje na Starym Rynku. To przystanek na trasie Berlin - Warszawa

Jacek Skórski nowym prezesem ważnej instytucji

Jacek Skórski nowym prezesem ważnej instytucji

Polecamy

Gwiazdy odchodzą z Asseco Resovii. Kochanowski pierwszy powiedział dziękuję

NOWE
Gwiazdy odchodzą z Asseco Resovii. Kochanowski pierwszy powiedział dziękuję

Szachistka z Azerbejdżanu mistrzynią Europy. Wysoka lokata Polki

Szachistka z Azerbejdżanu mistrzynią Europy. Wysoka lokata Polki

Hiszpan nie do zatrzymania w Madrycie. Gwar na trybunach WIDEO

Hiszpan nie do zatrzymania w Madrycie. Gwar na trybunach WIDEO