Regionalne produkty w twoim menu

Ula Sobol
Grzegorz Bąk prezentuje potrawę kuchni "slow food”
Grzegorz Bąk prezentuje potrawę kuchni "slow food” Krystyna Baranowska
Im krótsza droga od producenta na stół, tym jedzenie smaczniejsze.

Smakowite jabłka, soczyste maliny, słodkie truskawki, wyborne śliwki suszone oraz wędzone, zdrowe mięso i dorodne, pachnące warzywa. Nie musimy jechać do innych miast Polski, aby zaopatrzyć się w te produkty. Ani sprowadzać ich z zagranicy. W to wszystko bogate jest nasze Podkarpacie. Możemy się chwalić i podbijać podniebienia wszystkich, którzy lubią dobrze zjeść oraz delektować się smakiem. Sięgając po rodzimy produkty można w swojej kuchni oferować naprawdę bogate i oryginalne menu.

- Nasza kuchnia opiera się na produktach regionalnych. Podkarpaccy rolnicy dostarczają wyjątkowo smaczne owoce i warzywa. Dobrej jakości jest też mięso i wędliny wytwarzane przez regionalnych producentów - zachwala Grzegorz Bąk, szef kuchni w restauracji Hotelu Ambasadorskiego w Rzeszowie, która chętnie serwuje sezonowe owoce i warzywa swoim gościom.

Zachłyśnięcie "slow foodem"

Szef kuchni zachęca do poznania i docenienia nowej, modnej i coraz bardziej popularnej kuchni "slow food".

- Jej największe zalety to smak i świeżość - dodaje Grzegorz Bąk.
Kucharze odkrywają stare i zapomniane przepisy. Serwują dania według dawnych receptur. Wiosną bazują na tym, co zostało jeszcze po zimie. I z niecierpliwością wyczekują pierwszych warzyw z okolicznych gospodarstw.

- Cierpliwie czekamy na zielony groszek, kalafior, sałatę, truskawki. Nie sprowadzamy ich z zagranicy. I wypróżniamy nasze spiżarnie z pysznej i zdrowej kiszonej kapusty.

Rozejrzyj się dokoła

Szef kuchni zwraca uwagę, aby korzystać z dobrodziejstw, jakie daje nam natura.
- Łąki pełne świeżych kwiatów, ziół i cennych roślin, które możemy zastosować w naszej kuchni - dodaje szef kuchni. Zrobić m.in. sałatki i koktajle. Sałatka z liści mniszka lekarskiego oczyści organizm, a koktajle z młodej pokrzywy wzmocnią i oczyszczą organizm.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie