A wszystko zaczęło się od restauracji McDonald’s przy al. Powstańców Warszawy w Rzeszowie, która została otworzona 7 sierpnia 1996 roku (w Polsce McDonald’s jest od 1992 roku). Dziś ten rzeszowski McDonald’s ma już 22 lata, a w 2016 roku został powiększony i odnowiony.
Dajemy pracę
- Obecnie firma Res-Gastro zatrudnia ponad 500 osób (jedyna forma zatrudnienia to umowa o pracę) i myślę, że jesteśmy liczącym się pracodawcą w regionie - mówi Mieczysław Gaweł. - Pośród pracodawców wyróżnia nas to, że jesteśmy bardzo elastyczni i otwarci na zatrudnianie różnych grup wiekowych. Nasza elastyczność polega też na tym, że zatrudniamy również w niepełnym wymiarze czasu pracy np. studentów, którzy mają dyspozycyjność tylko w tygodniu. Po prostu dopasowujemy grafik do ich możliwości czasowych. To bardzo odpowiada zarówno studentom, jak i osobom, które wychowują dzieci i czasami muszą opieką nad dzieckiem wymienić się z mężem lub żoną. Problem ułożenia grafiku jest zawsze po naszej stronie.
Formuła zatrudnienia w McDonald’s jest taka, że każdy zaczyna cały etap od początku, czyli od najprostszych prac porządkowych, pracy w kuchni, na kasach.
- Awanse menedżerskie i kierownicze nie są przywożone w przysłowiowej teczce - zastrzega Mieczysław Gaweł. - Każdy z nas zna specyfikę pracy w restauracji. Podobny proces przechodziłem też ja, zanim zostałem franczyzobiorcą McDonald’sa, pracowałem przez rok w restauracji McDonald’s we Wrocławiu. Taki zresztą był warunek uzyskania możliwości współpracy z McDonald’s.
Z duchem czasu
W ciągu 20 lat McDonald’s przeszedł wiele zmian. - Zmienił się nie tylko wizerunek, ale i menu. Wprowadziliśmy McCafe i idziemy ciągle z duchem czasu, wychodząc naprzeciw potrzeb naszych gości - podkreśla Mieczysław Gaweł. - Moim największym sukcesem są ludzie, którzy ze mną pracują, niektórzy już po kilkanaście lat. To właśnie moi pracownicy tworzą firmę. Moim osobistym sukces była pierwsza w Polsce prestiżowa nagroda McDonald’s Świat Golden Arch Award.
- Jeśli chodzi o zmiany, warto też wspomnieć o zmianie systemu obsługi zmotoryzowanych naszych gości w restauracji przy al. Powstańców Warszawy - dopowiada Stanisław Klimek, koordynator ds. operacyjnych w firmie. - Nowością są dwie równoległe linie (side by side) do zamawiania przez kierowców w okienkach McDrive. Jest to jedyny taki system w regionie i pozwala on na sprawniejszą obsługę, czyli krótsze oczekiwanie na realizację zamówienia przez naszych gości.
Nowością w restauracjach McDonald’s są też kioski, czyli panele samoobsługowe.
Firma Res-Gastro współpracuje również z Polskim Stowarzyszeniem na Rzecz Osób z Niepełnosprawnością Intelektualną. - Dziś w całej firmie zatrudniamy 40 osób niepełnosprawnych.
Kierunek - rozwój
Mieczysław Gaweł zapewnia, że zdecydowana większość produktów wykorzystywanych w restauracji McDonald’s pochodzi od polskich dostawców i producentów. Jest najwyższej jakości, kontrola produktów odbywa się od przysłowiowego pola.
- Nasza oferta staje się bardzo osobista, goście mają możliwość indywidualnego wyboru - dodaje Mieczysław Gaweł. I zapowiada, że firma Res-Gastro na ośmiu restauracjach na Podkarpaciu nie poprzestanie.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?