Restauracja Bosko z Przemyśla na liście Poland 100 Best Restaurants [ZDJĘCIA]

Norbert ZiętalZaktualizowano 
Działająca zaledwie trzy lata Restauracja Bosko w Przemyślu, znalazła się na prestiżowej liście Poland 100 Best Restaurants. Nz. twórca i właściciel lokalu Maciej Łabuński. Archiwum Restauracji Bosko
Działająca zaledwie trzy lata restauracja Bosko z Przemyśla znalazła się w tegorocznej edycji, prestiżowej listy Poland 100 Best Restaurants. To zasługa wielu czynników, które składają się na prowadzenie restauracji, ale również postawienia przez Bosko na derenia.

Poland 100 Best Restaurants to przewodnik po najlepszych restauracjach w Polsce. Każdego roku znajduje się w nim dokładnie sto restauracji z kraju. Tytuł nadawany jest na rok czasu. Każdego roku na listę wpisywane są nowe lokale, a to oznacza, że inne „wypadają” z listy.

Poland 100 Best Restaurants to prestiżowa lista najlepszych restauracji w kraju. Wskazuje miejsca ważne dla prawdziwych entuzjastów dobrej kuchni. Inspektorzy przewodnika, którzy incognito odwiedzają restaurację, biorą pod uwagę wszystkie elementy, dzięki którym lokal funkcjonuje.
Wcześniej, przed sporządzeniem tegorocznej listy stu najlepszych restauracji w Polsce, inspektorzy kulinarni robią rozeznanie, które restauracje Swoje zadania inspektorzy wykonują incognito, o swojej wizycie nie uprzedzają właściciela lokalu, nie ujawniają się również podczas wizyty. Nie są to szefowie kuchni, ale cześć z nich mocno jest zakorzeniona w branży kulinarnej. Wizyty inspektorów odbywają się zawsze na początku roku. Wyszukują restauracji potencjalnie mogących dostać się na listę.

Inspektorzy po wizycie nie przyznają ocen, lecz opracowują raport. Następnie pracownicy dzwonią do konkretnej restauracji i przedstawiają raport. Są w nim pozytywne, ale również krytyczne uwagi. Te drugie są wskazówką dla restauratora, co może poprawić w funkcjonowaniu lokalu.

Na co zwracają uwagę inspektorzy? Na wszystkie aspekty związane z działalnością restauracji. Oceniają jakość obsługi. Czy podawane potrawy są zgodne z zapisami w karcie dań? Jakość potraw, porządek w lokalu, estetyka, wystrój. Również to, czy wystrój lokalu jest spójny z rodzajem serwowanych potraw, specjalnością lokalu. Kontrolują także toalety, na które w Polsce w wielu lokalach zwraca się jeszcze zbyt małą uwagę.
Wyróżnienie jest przyznawane w kilku etapach, o jego przyznaniu głównie decydują konsumenci.

Często różne przewodniki wyszukują lokali nietypowych, oferujących klientowi coś innego niż wszyscy.

- My stawiamy na jeden element. Dereń. Stworzyliśmy kuchnię dereniową, jako jedna z nielicznych restauracja w Polsce. W zasadzie termin „kuchnia dereniowa” wymyśliliśmy sami, w oparciu o „nasz” owoc. „Nasz” - bo został odtworzony przez profesorów z arboretum w Bolestraszycach koło Przemyśla. Bazujemy na owocach derenia z naszego regionu. Podejrzewamy, że być może dereń zainspirował inspektorów przewodnika – mówi Maciej Łabuński, właściciel restauracji Bosko w Przemyślu.

Przemyślanin, z kuchnią związany od 20 lat. Od trzech lat właściciel oraz założyciel restauracji Bosko. Pasjonat kuchni regionalnej chętnie eksperymentujący w smakach. Samouk, który miłość do gotowania wyniósł z domu, kocha gotować, szukać nowych połączeń smakowych, ciągle podążający za nowymi trendami kulinarnymi.

- Sama rekomendacja to dla nas duże wyróżnienie. Przewodnik jest dostępny w najlepszych lokalach w Polsce i to takich, w których podawany jest alkohol. Dostępny jest na wszystkich lotniskach w Polsce. Do tego dochodzi promocja na różnych galach i imprezach branżowych. Ponadto aplikacja, media społecznościowe. Dostajemy też opiekę przewodnika, polegającą na tajemniczych klientach, którzy są wysyłani do naszej restauracji. Raz w miesiącu dostaję ich raport, w którym wymienione są zauważone przez nich niedociągnięcia. To duża reklama – mówi pan Maciej.

Z derenia w Bosko podają sosy, konfiturę, drenigi, napój dereniadę, drinki robione na jego bazie. Restauracja dostaje tylko owoce. Wszystkie receptury są oryginalne i opracowane w Bosko.

Dereń jest specyficznym produktem, mało znanym. Cieszy się coraz większym powodzeniem. Zainteresowaliśmy nim kucharzy z innych restauracji w Polsce, w tym w pięciogwiazdkowych hotelach. Co ważne, są to wysokiej klasy szefowie kuchni, a nie mieli pojęcia o dereniu – mówi pan Maciej.

Obecnie dereń jest hodowany w innych miejscach w Polsce, m.in. na Śląsku, jednak to Podkarpackie jest „dereniowym zagłębiem”, jest u nas najwięcej dereniowych sadów.

- Niestety, jako miasto i region jeszcze zbyt mało się promujemy dereniem. Ludzie z Polski przyjeżdżają i znają ten owoc.

Działająca zaledwie od trzech lat restauracja Bosko z Przemyśla debiutuje w zestawieniu Poland 100 Best Restaurants. Oprócz niej z Podkarpackiego znajdują się na niej również restauracja a’la carte Arłamów, Restauracja Felura w Hotelu Bacówka Radawa & Spa, restauracja Pergola w Łańcucie, restauracja Polanka w Krośnie oraz restauracja The Garden Grille & Bar w Rzeszowie.

Ćwiczenia obronne na forcie w Bolestraszycach. Ćwiczyli poli...


Zobacz też: Czy wegańskie mięso podbije świat?

Źródło:Dzień Dobry TVN/X-NEWS

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze 2

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.
A
Anonim

Warto odwiedzić to miejsce. Jakiś czas temu byłem tam ze znajomymi. Jedzenie bardzo dobre, obsługa na tip top. Zasiedzieliśmy się przy piwku i straciliśmy poczucie czasu. I wiecie co,obsługa z kulturką czekała, aż na spokojnie dokończymy i wyjdziemy. Oby więcej takich lokali, promujmy nasz piękny Przemyśl!

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3