Resztki pestycydów w warzywach i owocach wpływają niekorzystnie na nasze zdrowie. Sprawdź, w których kumuluje się ich najwięcej

OPRAC.:
Katarzyna Zawada
Katarzyna Zawada
Warto wybierać ekologiczne warzywa i owoce, mamy wtedy gwarancję, że nie kumulują się w nich resztki środków ochrony roślin.
Warto wybierać ekologiczne warzywa i owoce, mamy wtedy gwarancję, że nie kumulują się w nich resztki środków ochrony roślin. GettyImages/kyolshin
Dzisiejszy rynek oferuje nam zarówno ekologiczne produkty, jak i te, w których znajdziemy chemię. Wybierając warzywa i owoce z niesprawdzonych źródeł, narażamy się na spożycie pozostałości środków ochrony roślin. Jak wskazuje amerykańska organizacja Environmental Working Group, toksyczne substancje może zawierać aż 7 na 10 z nich. W jakich rodzajach kumuluje się ich najwięcej?

Spis treści

Pestycydy w rolnictwie. Ich resztki mogą być zauważalne w żywności

W konwencjonalnym rolnictwie użycie pestycydów nie jest czymś nadzwyczajnym. Choć wielu rolników stawia na ekologię, wciąż są gospodarstwa, gdzie wybór pada na substancje chemiczne. Ich stosowanie zgodnie z przepisami jest oczywiście dopuszczalne i nie szkodzi człowiekowi, ale zdarza się, że pozostałości utrzymują się w produktach rolnych w stopniu wyższym niż dopuszczalny.

- Badania pokazują, że ich pozostałości może zawierać nawet 70 proc. wszystkich owoców i warzyw. Gdy spożywamy ich za dużo, mogą negatywnie wpływać na zdrowie, ze względu na swoją toksyczność. Szczególnie uważać na nie powinny dzieci i kobiety w ciąży, ponieważ mogą mieć negatywny wpływ na rozwój płodu. Pestycydów nie stosuje się natomiast w rolnictwie ekologicznym, gdzie zarówno gleba, jak i uprawy są regularnie badane pod kątem ich zawartości. Tylko nie stosując pestycydów, można uzyskać unijny symbol zielonego listka, potwierdzający ekologiczne pochodzenie produktu - mówi Łukasz Gębka, prezes Farmy Świętokrzyskiej.

Te warzywa i owoce kumulują najwięcej chemii

Wiadomo, lepiej jest kupić marchew czy jabłka od sąsiada-rolnika, czasem jednak musimy wybrać produkty z innych punktów. Nie mając gwarancji, czy dany zakup jest ekologiczny, warto na początek znać warzywa i owoce, które mają największą skłonność do kumulacji pestycydów. Dzięki temu łatwiej będzie uniknąć ryzyka.

Według organizacji Environmental Working Group, która przebadała dziesiątki świeżych produktów, pod względem zawartości pestycydów podium zajęły:

  • truskawki,
  • szpinak,
  • jarmuż.

Liście tych dwóch ostatnich są wartościowe, tym bardziej powinno się stawiać na ekologiczne uprawy, aby zatracić dobroczynnego wpływu.

Co jeszcze zawiera w sobie pozostałości pestycydów?

Kolejne miejsca w pierwszej dziesiątce zajęły równie znane owoce i warzywa. Do kumulowania pestycydów szczególną skłonność mają:

  • nektarynki,
  • jabłka,
  • winogrona,
  • brzoskwinie,
  • gruszki,
  • wiśnie,
  • pomidory.

Klienci powinni uważać też na źródło zakupu papryki i zielonego selera.

W tych produktach rolnych pestycydów będzie mniej

Wśród owoców, które w mniejszym stopniu zawierają w sobie pozostałości pestycydów, są te egzotyczne:

  • arbuzy,
  • mango,
  • awokado,
  • papaje,
  • melony.

Warzywa o mniejszym nośniku ryzyka, pochodzące z konwencjonalnego rolnictwa, to:

  • słodkie ziemniaki,
  • zielony groszek,
  • szparagi.

Środki ochrony roślin a ekologia

- Pozostałości środków ochrony roślin w warzywach i owocach, to nie tylko zagrożenie dla zdrowia człowieka. Niosą one ze sobą również negatywne skutki dla środowiska, bo potrafią przenikać do wody i gleby. Na szczęście świadomość tego problemu jest coraz większa. Dlatego cel unijny zawarty w projekcie Parlamentu Europejskiego zakłada redukcję stosowania pestycydów w rolnictwie o 50 proc. do 2030 roku - dodaje prezes Gębka.

Warto pamiętać, że w przypadku warzyw i owoców tylko zakup tych ekologicznych daje nam gwarancję braku pozostałości potencjalnie szkodliwych środków ochrony roślin.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

kup najtaniej

Sthor

Sthor 78106

36,98 zł

kup najtaniej

HOTO

Hoto QWLSD008

129,00 zł

kup najtaniej

Yato

YATO YT-82071

314,00 zł

kup najtaniej

Worx

Worx Wkrętak akumulatorowy WX240

239,99 zł
Materiały promocyjne partnera

Strefa Biznesu - Sytuacja na rynku gastronomicznym

Materiał oryginalny: Resztki pestycydów w warzywach i owocach wpływają niekorzystnie na nasze zdrowie. Sprawdź, w których kumuluje się ich najwięcej - Strefa Agro

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na nowiny24.pl Nowiny 24
Dodaj ogłoszenie