Składniki na ciasto:
- 0,5 kg szpinaku,
- 1 łyżka masła,
- 1 ząbek czosnku,
- 3 jajka,
- 2 łyżki mąki,
- sól,
- pieprz.
Składniki na farsz:
- 40 dag sera ricotta (może być również almette śmietankowy),
- 0,5 pęczka koperku i natki pietruszki,
- sól,
- pieprz
- biały,
- 10 dag wędzonego łososia,
- 1 łyżka soku z cytryny.
Wykonanie ciasta:
Czosnek posiekać i podsmażyć na maśle, dodać szpinak i dusić, aż odparuje woda, doprawić solą i pieprzem, wystudzić. Żółtka oddzielić od białek, dodać do szpinaku, następnie dodać mąkę i ubite białka, całość dobrze wymieszać, rozsmarować na wyłożonej papierem płaskiej blaszce i piec 20 minut w temperaturze 180 stopni C. Na wystudzone ciasto położyć ser wymieszany z zieleniną, sokiem z cytryny, solą i pieprzem, rozłożyć łososia wzdłuż dłuższego brzegu, zwinąć roladę, owinąć w folię i włożyć do lodówki na 3 godziny.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Opozda podjęła decyzję w sprawie Vincenta. Królikowski nie ma tu nic do gadania
- Ostrzegamy: Daniel Martyniuk znowu "śpiewa". Ekspertka wysyła go na oddział
- Dawno niewidziana Szostak na imprezie. Bardzo się zmieniła [ZDJĘCIA]
- Roksana Węgiel i Kevin Mglej wezmą nowy ślub! Sensacyjne szczegóły tylko u nas