Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Rolada szpinakowa z łososiem proponuje Koło Gospodyń Wiejskich Sokolniki

Ula Sobol
Rolada szpinakowa z łososiem
Rolada szpinakowa z łososiem Krystyna Baranowska
Przepis na roladę szpinakową z łososiem poleca KGW Sokolniki (gm. Gorzyce, powiat tarnobrzeski).

Składniki na ciasto:

  • 0,5 kg szpinaku,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 3 jajka,
  • 2 łyżki mąki,
  • sól,
  • pieprz.

Składniki na farsz:

  • 40 dag sera ricotta (może być również almette śmietankowy),
  • 0,5 pęczka koperku i natki pietruszki,
  • sól,
  • pieprz
  • biały,
  • 10 dag wędzonego łososia,
  • 1 łyżka soku z cytryny.

Wykonanie ciasta:

Czosnek posiekać i podsmażyć na maśle, dodać szpinak i dusić, aż odparuje woda, doprawić solą i pieprzem, wystudzić. Żółtka oddzielić od białek, dodać do szpinaku, następnie dodać mąkę i ubite białka, całość dobrze wymieszać, rozsmarować na wyłożonej papierem płaskiej blaszce i piec 20 minut w temperaturze 180 stopni C. Na wystudzone ciasto położyć ser wymieszany z zieleniną, sokiem z cytryny, solą i pieprzem, rozłożyć łososia wzdłuż dłuższego brzegu, zwinąć roladę, owinąć w folię i włożyć do lodówki na 3 godziny.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nowiny24.pl Nowiny 24