reklama

Rzeszów: Cukiernik Kazimierz Rak pobił rekord Guinnessa!

Beata Terczyńska b.terczynska@nowiny24.pl FOT. KRZYSZTOF KAPICAZaktualizowano 
Bicie rekordu.
Bicie rekordu.
Największym na świecie, bo wysokim na ponad 1,7 m tortem Taubera w kształcie piramidy cukiernik pobił rekord Guinnessa. Ważące prawie tonę „ciacho” zjedli goście targów żywności ekologicznej „Eko Gala” na Podpromiu.

- No kiedy wreszcie pokroją ten tort? – nie mogli się doczekać mieszkańcy, którzy przyszli na targi organizowane przez Urząd Marszałkowski we współpracy z Międzynarodowymi Targami Rzeszowskimi na hali Podpromie. Tu, już od godz. 5 rano na specjalnym podeście cukiernicy z rzeszowskiej cukierni J. Orłowski & K. Rak układali piramidę z ciast czekoladowego i orzechowego, przekładanych powidłem z czarnej porzeczki, oraz gamaszem kawowym ze spirytusem.

Pracowali w przeszklonym z jednej strony „akwarium”, gdzie klimatyzatory chłodziły powietrze do ok. 15 – 16 st. (na zewnątrz było 30 st. C), aby tort się nie rozpłynął.

Ok. godz. 11.30 ułożyli ostatnie piętro piramidy. Cały wypiek został obłożony podpalanymi bezami i logami sponsorów uformowanymi z białej czekolady. Od góry do dołu ustawiono litery z ciasta parzonego, które tworzyły napis Tauber (nazwa ciasta).

Prawie 3 tys. żółtek, 240 kostek masła, 300 kg powidła śliwkowego, 55 kg mąki i ponad 200 kg czekolady, 56 kg cukru pudru, 2 kg proszku do pieczenia, 35 kg orzechów, 20 kg skórki pomarańczowej - to tylko niektóre składniki zużyte do upieczenia tortu o podstawie kwadratu i wymiarach 1,60 na 1,60 m.

**
Po godz. 12. wymierzył go dokładnie Andrzej Grys z Obwodowego Urzędu Miar w [

Rzeszowie.

](http://www.strefabiznesu.nowiny24.pl/artykul/rzeszow-najwazniejsze-inwestycje-w-tym-roku-38349.html)**


Strzeliły korki od szampana

- Udało się! – ogromnie cieszyli się cukiernicy.

Próbie bicia rekordu Guinnessa przyglądał się Roman Tauber, rektor poznańskiej Wyższej Szkoły Hotelarstwa i Gastronomii – pomysłodawca receptury tortu, który jest już znany na całym świecie.

- Wymyśliłem ją jadąc na konkurs światowy do Meksyku. Tam zdobyliśmy pierwsze miejsce i ochrzciliśmy go moim nazwiskiem – mówi. – Z panem Kazimierzem znamy się już ok. 12 lat. Gdy przyjeżdżam tutaj, czuję się jak u sobie w domu.

Tort – rekordzista został rozkrojony na ponad 9 tys. porcji. 40 kelnerów – uczniów Zespołu Szkół Spożywczych i Zespołu Szkół Gospodarczych rozdało porcje ułożone na wafelkach gościom odwiedzającym targi.

 

 

100 milionów euro z Funduszy Norweskich na rozwój przedsiębiorczości

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3