Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Antje: Gotować źle mi nie wypada!

Teraz Rzeszów
Teraz Rzeszów
- Mam sporo pomysłów na menu na imprezy okolicznościowe, oficjalne i te z przymrużeniem oka, więc zachęcam do śledzenia portalu – mówi Anna Niegowska, którą na mmrzeszow.pl znajdziecie pod nickiem „Antje".
- Mam sporo pomysłów na menu na imprezy okolicznościowe, oficjalne i te z przymrużeniem oka, więc zachęcam do śledzenia portalu – mówi Anna Niegowska, którą na mmrzeszow.pl znajdziecie pod nickiem „Antje". archiwum domowe
Jako nastolatka marzyła o szkole gastronomicznej. Choć ostatecznie życie zdecydowało inaczej, pasja do gotowania pozostała. Teraz Anna Niegowska przepisami z domowego skarbca dzieli się na MM-ce.

Po raz pierwszy pochwaliła się recepturą na pyszne domowe proziaki. Przepis i wspomnienie smaku z dzieciństwa zachwyciły internatów, którzy zaczęli domagać się więcej. Tak rozpoczął się cykl o podkarpackich smakach.- W kuchni regionalnej zasmakowałam stosunkowo niedawno. Pomogły mi w tym warsztaty kulinarne, w których wzięłam udział podczas Europejskiego Stadionu Kultury. Wtedy doszłam do wniosku, że naprawdę cudze chwalimy, a swojego nie znamy. Tak zrodził się pomysł, żeby na MM dzielić się skarbami naszej regionalnej kuchni – opowiada.Najlepsza kuchnia? Na oko!Ania jest klasycznym kulinarnym samoukiem. Dużo nauczyła się podglądając i pomagając w pieczeniu i gotowaniu w domu. Jej pierwszą nauczycielką była babcia, która nie miała równych sobie w szarlotce, pampuchach czy naleśnikach. Babcine gotowanie „na oko" weszło w krew i Annie, która często zamiast wagi, woli zdać się na intuicję i zmysły.Sprawdź: przysmaki polecane przez Antje- W myśl zasady, że prawdziwa kuchnia zaczyna się tam, gdzie kończą się przepisy - dużo eksperymentuje kulinarnie. W dobie nieograniczonego dostępu do przepisów naprawdę ciężko nie pokusić się o spróbowanie czegoś innego niż to, co na co dzień gości na talerzu. Bazuję na gotowych przepisach, ale często dodaję coś od siebie. Oczywiście zdarza mi się, że z czymś przesadzę, ale próba nie strzelba. Ostatecznie w ten sposób dowiaduję się, czego absolutnie nie mogę zaserwować znajomym – śmieje się.Pomysłów bez likuPasja jest niezbędna, choć czasem przydaje się też dobra motywacja, a tę Ania ma doskonałą, bo w jej rodzinie nie wypada źle gotować.- Mama doskonale gotuje, ciocia piecze, siostra - podobnie jak ja - uwielbia eksperymentować, bratowa robi niesamowite sałatki, przystawki i dipy. Potrafimy się nieźle zorganizować, jeśli chodzi o przygotowanie bufetu na dowolne przyjęcie.Ulubiony składnik w kuchni?- Nie ma. Ze wszystkiego da się wyczarować coś pysznego, więc pewnie jak skupiałbym się na wąskim asortymencie produktów, to szybko by się znudziło i przejadło. Źródeł inspiracji kulinarnych mam wiele, więc i pomysłów nie brakuje. Co najwyżej, brakuje czasu, żeby zrobić to wszystko, co sobie człowiek wymyśli.Z grzybami ostrożnieKiedy poprosiliśmy Anię o przygotowanie kilku przepisów, w których główną rolę odgrywają grzyby, sypała pomysłami jak z rękawa.- Powiedz tylko ile – śmiała się. W tym samym dniu, ku uciesze rodziny, przygotowała całe grzybowe przyjęcie.- Grzyby mają niepowtarzalny smak i aromat, a na dodatek można je przyrządzać na wiele sposobów. Są uniwersalne – mogą być zarówno podstawowym składnikiem potrawy, jak i dodatkiem. W zależności od dania, które chcemy przygotować możemy je marynować, suszyć, gotować, dusić, smażyć, mrozić. Najbardziej aromatyczne są oczywiście te świeże, prosto z lasu. Jeśli w umiejętny sposób będziemy je przechowywać, to w i w zimie możemy cieszyć się ich charakterystycznym zapachem i smakiem. Składników sama jednak nie zbieram, wolę zdać się na znajomych doświadczonych grzybiarzy albo kupić grzyby w sklepie – tłumaczy.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Antje: Gotować źle mi nie wypada! - Warszawa Nasze Miasto

Wróć na rzeszow.naszemiasto.pl Nasze Miasto