Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Salceson wiejski z Kamienia produkt Zakładu Mięsnego Wyroby Tradycyjne Nowy Kamień

Józef Lonczak
Józef Lonczak
Salceson powstaje z golonek, ozorków i naturalnych przypraw: soli, pieprzu i czosnku.
Salceson powstaje z golonek, ozorków i naturalnych przypraw: soli, pieprzu i czosnku. Fot. Materiały uczestnika konkursu
Nieduża firma CIAK Zakład Mięsny Wyroby Tradycyjne Nowy Kamień zgłosiła do konkursu NDP 2022 Salceson wiejski z Kamienia.

- Ten salceson wiejski od strony wizualnej prezentuje się znakomicie, a smakuje jeszcze lepiej. To zasługa wysokiej jakości składników, odpowiedniej receptury i tradycyjnego sposobu wykonania - zapewnia Mariusz Ciak, właściciel firmy CIAK Zakład Mięsny Wyroby Tradycyjne Nowy Kamień.

Salceson wytwarzany jest z goloneczek i ozorków z dodatkiem serc. Do tego dochodzą przyprawy, wyłącznie naturalne: sól kłodawska, pieprz i czosnek. Zapakowany jest, ale nie w syntetyczną osłonkę, tak jak zdecydowana większość dostępnych na rynku salcesonów, lecz w naturalne jelito wieprzowe, odpowiednio i starannie przygotowane tzw. maciek, co tylko dodaje smaku temu produktowi.

Te cieszące oko konsumenta ozorki i goloneczki pochodzą od świnek hodowanych w tradycyjny sposób w gospodarstwie rolnym Mariusza Ciaka i karmionych na własnych zbożach.

- Swoją trzodę karmię głównie pszenicą, pszenżytem i kukurydzą bez udziału pasz przemysłowych. Dokupuję tylko niezbędne dla zdrowia świnek witaminy i koncentraty, a tak to staram się bazować na własnych produktach. Nawet kaszę do kaszanek mam z uprawianej na własnym polu gryki - zapewnia pan Mariusz.

Taka filozofia działania gospodarstwa i firmy sprawia, że CIAK Zakład Mięsny, Wyroby Tradycyjne ma kilka zalet. Bazuje na własnych wysokiej jakości surowcach do produkcji wędlin i produktów masarskich, które kontroluje „od pola do stołu”.

Efekt jest taki, że Zakład Mięsny CIAK nie wytwarza zbyt dużo produktów, ale za to są one wysokiej jakości. Potwierdzają to cenione nagrody i wyróżnienia.

- Ostatnio, podczas Międzynarodowych Targów - Polagra FOOD „Smaki Regionów”, które odbywały się 24-26 września 2022 r. w Poznaniu Podkarpaccy producenci tradycyjnej żywności, w tym nasza firma CIAK Wyroby Tradycyjne zdobyła „PERŁĘ”- ogólnopolską, prestiżową nagrodę za najlepsze regionalne smakołyki. To dla mnie ogromna satysfakcja, bo są to największe targi smacznej żywności adresowanej do współczesnych, bardzo świadomych konsumentów, którzy przykładają dużą uwagę do spożywanych produktów. Poszukują oni takich wyrobów, które mają tradycyjne i ekologiczne pochodzenie albo też ich produkcja jest potwierdzona certyfikatami jakości - podkreśla Mariusz Ciak.

CIAK Zakład Mięsny, Wyroby Tradycyjne
Ta firma rodzinna produkuje naturalne wędliny i wyroby mięsne w oparciu o tradycyjne receptury.
Wędliny wędzone są wyłącznie dymem olchowo-czereśniowym. Tych produktów nie kupimy w hipermarkecie. Sprzedaż odbywa się w sklepie firmowym Nowy Kamień. Są też do nabycia na targowiskach: wtorek; Jeżowe, Kolbuszowa, Zarzecze, Stalowa Wola, środa; Sokołów Młp., Bojanów, Nisko, Zarzecze, Kamień, czwartek; Rudnik, Grębów, Nowa Sarzyna, Zarzecze, Ropczyce, piątek; Sędziszów, Stalowa Wola, Zarzecze, Rzeszów PTHW, Baranów Sand. sobota; Stalowa Wola, Rzeszów PTHW, Łańcut, Sokołów Młp., Zarzecze, Jeżowe i Nowa Dęba.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kto musi dopłacić do podatków?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na nowiny24.pl Nowiny 24