Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Salmonella w gorczycy białej całej. Przyprawa używana jest m.in. do kiszenia ogórków

af, GIS
ulleo/Pixabay.com
Główny Inspektorat Farmaceutyczny opublikował informacje, że w gorczycy białej całej znanej firmy Prymat, wykryto Salmonellę Typhimurium.

Biała gorczyca cała używana jest najczęściej do kiszenia ogórków czy marynowania grzybków. Ostatnio sanepid przebadał jedną z partii przyprawy firmy Prymat.

Okazało się, że w 30 gramowych opakowaniach gorczycy białej całej - numer partii 1298133 z datą minimalnej trwałości 05.2022 r., sanepid w 4 na 5 przebadanych próbek wykrył obecność Salmonelii Typhimurium.

- Spożycie produktu, szczególnie bez obróbki termicznej, wiąże się z potencjalnym ryzykiem zatrucia pokarmowego - apeluje do konsumentów Główny Inspektorat Sanitarny.

Firmie Prymat udało się odnaleźć wszystkich odbiorców kwestionowanej partii wyrobu gotowego. Firma poprosiła ich o zwrócenie produktu do magazynu. Klienci, którzy kupili przyprawę ze wskazanym numerem partii i mają jakiekolwiek pytania, mogą dzwonić pod numer (32) 47 33-833. Można również wypełnić formularz kontaktowy na stronie www.prymat.pl.


Zobacz też: Brytyjczyk, który przeżył zatrucie nowiczokiem odwiedził rosyjską ambasadę

Źródło: RUPTLY/x-new

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo
Wróć na nowiny24.pl Nowiny 24