Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Sanepid skontrolował 79 restauracji, barów, stołówek i innych punktów gastronomicznych. Posypały się mandaty

beta/podkarpacki Sanepid/ Inspekcja Sanitarna
Pixabay
Jak wynika z kontroli sanepidu w podkarpackich punktach gastronomicznych, brudne urządzenia chłodnicze, brak ciepłej bieżącej wody do mycia rąk, żywność po upływie terminu przydatności do spożycia, brud w otoczeniu, to tylko niektóre z grzechów właścicieli.

Kontrola Sanepidu na Podkarpaciu trwała od 27 maja do 2 czerwca.

Poddano jej:
• 17 restauracji,
• 5 barów,
• 3 stołówki,
• 13 zakładów małej gastronomii,
• 4 wytwórnie ciast i lodów,
• 5 automatów do lodów,
• 32 inne obiekty żywnościowo - żywieniowe (sklepy spożywcze, supermarkety, sklepy firmowe, stoiska tymczasowe na imprezach plenerowych, punkty sprzedaży lodów, środki transportu).

Jakie były wyniki? Państwowa Inspekcja Sanitarna wylicza zaniedbania. Oto one:

• wprowadzanie do obrotu środków spożywczych po upływie terminu przydatności do spożycia/daty minimalnej trwałości,
• brak bieżących zapisów z monitorowania temperatur w urządzeniach chłodniczych,
• brak odzieży ochronnej personelu,
• niewłaściwy stan sanitarny i techniczny pomieszczeń,
• niewłaściwy stan techniczny maszyn i urządzeń,
• pomieszczenia w zakładach używane niezgodnie z przeznaczeniem,
• ogólny nieporządek w zakładzie (brudne półki pod stołami produkcyjnymi),
• brudne urządzenia chłodnicze znajdujące się w zakładzie,
• nieprzestrzeganie procedur GHP, GMP oraz systemu HACCP,
• niepodejmowanie działań korygujących przy stwierdzonych niezgodnościach,
• brak ciepłej wody bieżącej przy umywalce do mycia rąk,
• brak właściwego wyposażenia przy umywalce w środki myjące, dezynfekcyjne oraz higienicznego osuszania rąk,
• brak wyniku badania wody używanej w zakładzie,
• brak zabezpieczenia pomieszczeń przed szkodnikami,
• niewłaściwe przechowywanie środków spożywczych,
• brak prawidłowego zorganizowania stanowiska do mycia i dezynfekcji jaj,
• otoczenie sklepu od strony dostaw towaru utrzymane brudno,
• stwierdzono krzyżowanie się dróg czystych z brudnymi.

W zakładach, w których stwierdzono zły stan sanitarno - porządkowy lub inne nieprawidłowości 13 osób winnych stwierdzonych zaniedbań ukarano grzywnami na łączną kwotę 2 550 zł.

Wydano 11 decyzji administracyjnych nakazujących usunięcie usterek technicznych.

ZOBACZ TEŻ: Zapomniane atrakcje turystyczne Przemyśla

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo
Wróć na nowiny24.pl Nowiny 24