Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Sernik z kremem (przepisy kulinarne)

al
Krystyna Baran, przewodnicząca KGW Rakszawa Środkowa
Krystyna Baran, przewodnicząca KGW Rakszawa Środkowa Alina Bosak
Ten sernik z kremem zajął II miejsce w kulinarnym konkursie. Przepis zdradza Katarzyna Baran, przewodnicząca Koła Gospodyń Wiejskich w Rakszawie Środkowej.

Składniki masy serowej:

1,60 dag sera,
12 jaj,
1 margaryna,
40 dag cukru,
szklanka śmietany 18-procentowej,
cukier waniliowy,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
2 łyżki mąki pszennej,
1 budyń śmietankowy,
rodzynki.

Wykonanie masy serowej:

Białka ubić ze szklanką cukru. Żółtka utrzeć z cukrem, a potem miksować wszystko w malakserze - ser (nie mieli się go wcześniej), śmietanę, żółtka z cukrem. Mąkę dodać pod koniec, w przeciwnym razie ciasto może się zrobić gumowate. W końcu dodajemy pianę z białek. Nakładamy na ciasto.

Ciasto kruche:

15 dag mąki pszennej,
5 dag margaryny,
1 łyżka smalcu,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
5 dag cukru,
cukier waniliowy.

Z podanych składników zagnieść kruche ciasto, wyłożyć na nie ser i piec przez 1,5 godz. w piekarniku nagrzanym do 150 st. C. Ciepły sernik można wyjąć z piekarnika, przykryć formę deską i przewrócić do góry dnem. Studzony w ten sposób placek będzie z wierzchu równy. Kiedy wystygnie, przekładamy go kremem.

Krem śmietankowy:

Pół kostki margaryny (np. Palmy) utrzeć z niepełną szklanką cukru pudru. Nadal ucierając, dodawać po trochu 3 łyżki śmietany.

Masa ma się zrobić szklista. Na koniec dodać do niej pół kieliszka spirytusu.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nowiny24.pl Nowiny 24