MKTG SR - pasek na kartach artykułów
4 z 7
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Jedną z form wykorzystania rośliny jest przygotowanie...
fot. pixabay.com/silviarita

Sezon na czarny bez trwa. Kwiaty zbierzesz jeszcze w czerwcu! Baldachy wykorzystasz w kuchni. Nalewka? Syrop? A może dżem?

Syrop z czarnego bzu

Jedną z form wykorzystania rośliny jest przygotowanie syropu. Kwiaty czarnego bzu dobrze zbierać rano, gdy najmocniej pachną. Na litr wody sprawdzi się 15-20 gałązek pełnych kwiatostanów. Przed gotowaniem odetnij łodyżki. Dodaj 4 szklanki cukru i sok z cytryny. Zgęstniałą mieszankę odstaw do wystygnięcia, a następnie na kilka dni wsadź do lodówki. Po tym czasie przecedź syrop i umieść w ciemnym miejscu.

Zobacz również

Bryska o różowych włosach dała fantastyczny koncert w Sieradzu.Amfiteatr odleciał!FOT

Bryska o różowych włosach dała fantastyczny koncert w Sieradzu.Amfiteatr odleciał!FOT

Mecz Sparta – Włókniarz tym razem bez deszczu. Znajdźcie się na zdjęciach

Mecz Sparta – Włókniarz tym razem bez deszczu. Znajdźcie się na zdjęciach

Polecamy

Pyszny makaron z cukinią i borowikami. Włoski kucharz zrobił go przez przypadek

Pyszny makaron z cukinią i borowikami. Włoski kucharz zrobił go przez przypadek

Wysłałam CV i... zostałam wezwana na dywanik, czyli rekrutacja w polskiej szkole

Wysłałam CV i... zostałam wezwana na dywanik, czyli rekrutacja w polskiej szkole

Idealne kotlety dla niejadków. Bez trudu ukryjesz w nich kalafiora

HIT DNIA
Idealne kotlety dla niejadków. Bez trudu ukryjesz w nich kalafiora