Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Czym różnią się ziemniaki wczesne od młodych? Jak je rozróżnić i nie dać się nabrać na importowane z Cypru lub Grecji?

Katarzyna Zawada
Katarzyna Zawada
Uwielbiamy je za kruchość, miękką skórkę i lekko maślany smak. Warto wiedzieć, że na bazarach, oprócz polskich, pojawiają się też ziemniaki importowane - z Grecji lub Cypru.
Uwielbiamy je za kruchość, miękką skórkę i lekko maślany smak. Warto wiedzieć, że na bazarach, oprócz polskich, pojawiają się też ziemniaki importowane - z Grecji lub Cypru. Łukasz Kasprzak/Polska Press/zdjęcie ilustracyjne
Młode ziemniaki, jajko sadzone i kefir. Brzmi jak idealny obiad, prawda? Ten zestaw będzie obowiązkowym daniem wschodzącego lata. Wielu z nas gubi się jednak w rozróżnieniu sprzedawanych warzyw. Niektóre są polskie, niektóre pochodzą z Cypru lub Grecji. Pojawiają się też oznaczenia wczesnych i młodych. Wysyp krajowych rozpocznie się dopiero w czerwcu. Jak rozpoznać, które warzywa są polskie?

Spis treści

Nowalijki już na bazarach. Wśród nich młode ziemniaki

Sezon wiosenny kojarzy nam się z nowalijkami. Na porannych kanapkach królują rzodkiewki, sałata i szczypiorek, w porze obiadowej wyczekujemy na gorące młode ziemniaki. Często jednak dajemy się nabrać i kupujemy warzywa, które naszym zdaniem zostały wykopane z polskiej ziemi. Nie wszyscy sprzedawcy ziemniaków umieszczają na kartkach informacje o kraju pochodzenia. Klienci, widząc hasło „młode”, od razu kojarzą je z polskimi. W rzeczywistości okazują się one importowane z krajów, gdzie sezon wegetacyjny rozpoczyna się wcześniej, tj. z Cypru lub Grecji. Podobnie może zmylić nazewnictwo. Młode w rzeczywistości mogą okazać się wczesnymi.

Ziemniaki z innych krajów są tak naprawdę dojrzałe

Ziemniaki, które widnieją jako młode w sklepach lub na bazarkach o tej porze roku, nie zawsze są takimi, jakich oczekujemy. Polski młody ziemniak ma odrywającą się skórkę, jest delikatny, często otoczony pozostałościami ziemi. Te, które są importowane, w większości są gładkie, według cyklu wegetacyjnego są też dojrzałe.

I choć są to w pełni dojrzałe ziemniaki, w marketach w Polsce są nazywane młodymi – zwraca uwagę ŚODR Modliszewice.

Ziemniaki młode a wczesne

Dla wielu z nas pierwsze ziemniaki, które pojawiają się wiosną, są młode. Okazuje się, że bulwy, które trafiają do sprzedaży po zimie, dzielimy na wczesne i młode. Na to, jak je rozróżnić, mają wpływ miesiące występowania. W kwietniu, maju i na początku czerwca natkniemy się na odmiany wczesne, dopiero w połowie czerwca zaczną królować młode.

Młode ziemniaki nie zawsze pochodzą z Polski. Krajowe dopiero w czerwcu

Wysyp krajowych młodych ziemniaków co roku przypada na przełom maja i czerwca, czasem warunki atmosferyczne opóźniają start sezonu o kilka dni, aż do połowy czerwca. Uwielbiamy je za kruchość, miękką skórkę i lekko maślany smak. Wielu konsumentów mówi, że choć nie są w pełni wykształcone, ich walory smakowe przewyższają te sprzedawane jesienią.

Na pierwszy rzut oka młode polskie ziemniaki i wczesne odmiany importowane są podobne, warto jednak zwrócić uwagę na szczegóły, które je różnią. Zobacz, co trzeba wiedzieć!

od 12 lat
Wideo

Dobre i złe sąsiedztwo grochu

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na nowiny24.pl Nowiny 24