Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Słodko i tradycyjnie

krs
Stół Koła Gospodyń Wiejskich z Otałęży był najbardziej oblegany podczas wystawy w Hotelu Polskim.
Stół Koła Gospodyń Wiejskich z Otałęży był najbardziej oblegany podczas wystawy w Hotelu Polskim. Krzysztof Urbański
MIELEC. Wigilijne dania i ozdoby choinkowe, a także słodkie wypieki oraz szopki świąteczne obejrzało w niedzielę ponad dwieście osób. Prezentacje stołów wigilijnych przygotował Hotel Polski.

Wystawa ma zachęcić do kultywowania tradycji związanych ze świętami Bożego Narodzenia. Dlatego na stołach nie zabrakło wiejskiego jadła i barwnych stroików wykonanych z papieru i drewna. - Kiedyś na wsi jadło się to co się samemu zrobiło, więc oprócz wigilijnych potraw przygotowywano na święta smalce, szynki i drożdżowe placki - mówi Maria Majocha z Koła Gospodyń Wiejskich w Otałęży.
To właśnie ich stół był najbardziej oblegany przez zwiedzających. Każdy miał okazję spróbować smalców z sokiem marchwiowym lub cebulą oraz domowego chleba. Okazale prezentowała się także olbrzymia szynka. Potwierdzeniem kucharskiego kunsztu gospodyń z Otałęży był dyplom przyznany w Boguchwale podczas konkursu na najlepszą potrawę podkarpackiego. - Przygotowałyśmy kiełbaśnicę i wiejski chleb - podkreślały z dumą gospodynie.
Apetycznie prezentowały się także stoły gospodarza wystawy. Kucharze Hotelu Polskiego przygotowali niezliczone ilości ryb oraz kapustę z grochem i kluski z makiem.
Mieleccy kupcy i kwiaciarze pokazywali jak ustroić nie tylko choinkę, ale także cały dom.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nowiny24.pl Nowiny 24