"Smaki Ziemi Jarosławskiej" - unikatowe wydawnictwo otrzymała Pierwsza Dama Agata Kornhauser-Duda [ZDJĘCIA]
„Smaki Ziemi Jarosławskiej” to nazwa unikatowego wydawnictwa, które ukazało się staraniem starostwa powiatowego w Jarosławiu. Jest ono jednym z elementów kampanii promocyjnej prowadzonej już od kilku lat.
W podtytule książki jest wyjaśniona idea jej powstania. W zamierzeniach jest to bowiem „Historia miejsca i tradycje dawnych lat”. Dlatego nie mogło zabraknąć podstawowych informacji o powiecie jarosławskim, jego historii i rozwoju. Opowieść rozpoczyna się od czasów, gdy Jarosław był potęgą kupiecką I Rzeczypospolitej. Narracja wiedzie przez zwyczaje związane z powstawaniem i tradycjami związanymi z „powstałymi z ziarna” – chlebem, piwem, gorzałką, ale także piernikami; „jarosławskiej tradycji z sabaudzkim rodowodem”, czyli biszkoptami oraz „od sochacznika do pieczonego udźca z kością” więc mięsami i wędlinami, z których Jarosław również słynął i dalej kontynuuje tę tradycję. Są także rozdziały poświęcone rybom, bo przecież rzeka San stanowi integralną część powiatu, ale także o winnicach i pasiekach, które również można tu znaleźć.
- Ważną część książki zajmują dawne obrzędy i tradycje regionu. Można przeczytać o zwyczajach związanych m.in. z Adwentem, Wigilią, Bożym Narodzeniem, świętami Wielkanocy. Chcemy w ten sposób przekazać wiedzę o nich kolejnym pokoleniom - mówi starosta jarosławski Tadeusz Chrzan.