Składniki (na długą keksówkę lub dwie krótkie):
5 dag drożdży,
2 szklanki letniej wody (37 st. C),
2 łyżki rozpuszczonego masła lub oleju,
1 łyżka miodu,
1/4 łyżki soli,
5 szklanek mąki żytniej.
Wykonanie chleba:
Drożdże rozetrzeć, rozmieszać w niewielkiej ilości letniej wody.
Dodać tłuszcz, miód i sól, wymieszać.
Wsypać mąkę, wyrobić gładkie ciasto, odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 min.
Wyłożyć na stolnicę, chwilę wyrabiać, uformować jeden lub dwa chlebki, przełożyć do formy.
Przykryć lnianą ściereczką i zostawić na 30-40 min do wyrośnięcia. Piec ok. 20-40 min. (w zależności, ile chlebków) w temp. 220 st. C.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Andrzej Sołtysik dostał fuchę w TVP! Wiemy, z kim będzie pracował
- Piotr Gąsowski pokazuje w Polsacie drugą twarz?! Stroi fochy na młodszego kolegę
- Tak wygląda grób Krzysztofa Krawczyka tydzień przed rocznicą. Szczegół łamie serce
- Tak żyje po zwolnieniu z TVP. Dawno niewidziana Nowakowska przyłapana na mieście!