Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Smakołyki Czytelników: Chleb żytni

al/Ula Sobol
Katarzyna Wenc
- To mój pierwszy żytni chlebek. Pyszny, taki mięciutki! - napisała do redakcji Katarzyna Wenc z Rzeszowa, która poleca chleb.

Składniki (na długą keksówkę lub dwie krótkie):

5 dag drożdży,
2 szklanki letniej wody (37 st. C),
2 łyżki rozpuszczonego masła lub oleju,
1 łyżka miodu,
1/4 łyżki soli,
5 szklanek mąki żytniej.

Wykonanie chleba:

Drożdże rozetrzeć, rozmieszać w niewielkiej ilości letniej wody.

Dodać tłuszcz, miód i sól, wymieszać.

Wsypać mąkę, wyrobić gładkie ciasto, odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 min.

Wyłożyć na stolnicę, chwilę wyrabiać, uformować jeden lub dwa chlebki, przełożyć do formy.

Przykryć lnianą ściereczką i zostawić na 30-40 min do wyrośnięcia. Piec ok. 20-40 min. (w zależności, ile chlebków) w temp. 220 st. C.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nowiny24.pl Nowiny 24