Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Smakołyki czytelników: Domowe kajzerki

Ula Sobol
Kajzerki zrobione przez panią Agnieszkę.
Kajzerki zrobione przez panią Agnieszkę. Autorka przepisu
- Polecam wypróbować sprawdzony przepis na domowe kajzerki - pisze Agnieszka Wojciechowska ze Świlczy.
Bułeczki są smaczne i idealne do porannego śniadania - zapewnia nasza Czytelniczka.



-3 szklanki mąki pszennej
- 3, 4 szklanki letniej wody
- 20 g drożdży świeżych lub półtorej
- łyżeczki drożdży instant
- półtorej łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 jajo
- 2 łyżki masła


Wykonanie:

- Wszystkie składniki zagnieść w misce. Od momentu, gdy ciasto zacznie ładnie odchodzić od miski wyrabiać jeszcze około 5 min.

- Następnie ciasto odstawić na 10 minut. Po tym czasie wyrobić ponownie przez około 5 minut. (Ciasto powinno być prężne, o wyglądzie i konsystencji plasteliny).

- Na koniec należy pozostawić je w misce, przykrytej ściereczką do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie. ciasto podzielić na 8 części. Z każdej części uformować bułkę i lekko ją spłaszczyć. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i przykryć. Pozostawić na 45 min do wyrośnięcia. Można je ponacinać z góry nożem.

- Piec w nagrzanym piekarniku około 15-17 min w temperaturze 225 stopni Celsjusza.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nowiny24.pl Nowiny 24