Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Smakołyki Czytelników: tarta z jeżynami

Ula Sobol
Jeżyny umyć i wysypać na przygotowane  ciasto
Jeżyny umyć i wysypać na przygotowane ciasto freeimages.com
Czytelnicy Nowin dzielą się swoimi przepisami: tarta z jeżynami. - To prosty, sprawdzony przepis na smaczne ciasto - zapewnia Anna Klusek

Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 0,5 szklanki cukru,
- szczypta soli,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- kostka masła lub margaryny,
- 1 jajko,
- opakowanie cukru wanilinowego,
- jeżyny (około 0,5 kg).

Dodatkowo:
- forma do tarty,
- papier do pieczenia.

Wykonanie:

Mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia i cukier wanilinowy mieszamy razem, najlepiej w dużej misce. Następnie do miski dodajemy pokrojoną drobno (lub startą na tarce o grubych oczkach) zimną margarynę. Wszystkie składniki w misce razem połączyć (rozdrobnić palcami lub widelcem). Wbić do miski 1 jajko, a następnie wyrobić ręcznie ciasto.
Przygotowane ciasto najlepiej schłodzić przez kilka minut w zamrażalniku (15- 20 minut).
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Ciasto wyjąć z zamrażalnika. 1/3 oderwać (będzie służyła do posypania). Formę do tarty wyłożyć papierem do pieczenia. Wylepić formę na pozostałe ciasto. Jeżyny umyć i wysypać na ciasto. Nie może ich być za dużo (najwyżej 1 warstwa), bo w środku ciasto może zrobić się mokre. Owoce przykryć kawałkami pozostałego ciasta (można je zetrzeć na górę na tarce o grubych oczkach). Piec ciasto około 25 minut.

Życzę smacznego!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nowiny24.pl Nowiny 24