Smakołyki! Palce lizać!

Grzegorz Michalski
Udostępnij:
Jesień to smaki ziemniaków, kapusty czy grzybów. Panie z Koła Gospodyń z Dąbrówki prezentują kolejną porcję smacznych, sprawdzonych i koniecznych do spróbowania potraw i wypieków. Smacznego!

Zapiekanka z surowych ziemniaków

Składniki:
2 kilogramy ziemniaków obrać i zetrzeć na drobniejszych oczkach tarki,
2 zwykłe bułki namoczyć w mleku,
2 jaja,
Wędlina ilość i rodzaj według uznania ( moja sugestia około 20 dag boczku i 20 dag szynki),
2 duże piórka czosnku
2 średnia cebule,
2 łyżki tłuszczu
Sól, pieprz, trochę wegety do smaku.

Wykonanie:
starte ziemniaki i namoczoną w mleku bułkę wycisnąć, cebulę zeszklić na tłuszczu, podsmażyć wędlinę, dodać jajka, wszystko razem wymieszać, doprawić do smaku. Do żaroodpornego naczynia lub brytfanny dobrze jest wyłożyć na spód skórki z boczku lub słoniny (nie przypala się). Na to wyłożyć ziemniaczane ciasto i piec 2,5 godziny w 220 Co. gdy zacznie się gotować zmniejszyć temperaturę. Ja podaję z jasnym sosem pieczeniowym i surówką z białej kapusty, w oryginale jadłam
z musem jabłkowym.

DĄBROWSKIE SĘKACZE ( wersja imprezowa, około 50 porcji)
Składniki:
7 podwójnych filetów drobiowych
1 kg pieczarek
2 duże papryki czerwone
½ kg sera żółtego
2 duże cebule
przyprawa do kurczaka (np. z appetita)
½ kg mąki ziemniaczanej
7 jaj
majonez
przyprawy do smaku (sól, pieprz, warzywko)
1 pęczek pietruszki zielonej
2 litry oleju do smażenia

Wykonanie:
Filety, pieczarki, papryki, cebulę – pokroić w paski, ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach, pietruszkę posiekać, wszystko razem wymieszać dodać mąkę ziemniaczaną ,jaja i majonez, przyprawy – ma być gęste. Wszystko to przygotować dzień wcześniej – formować kulki i piec w głębokim tłuszczu podawać z gotowanym ryżem oraz surówkami np. z marchwi z chrzanem , z białej kapusty – według upodobań 1 kg ryżu ugotować na głębokiej wodzie odcedzić dodać roztopione masło, kostkę drobiową, kurkume,

Dąbrowska rolada z udek kurczaka

W zależności od potrzeb 4 lub 6 udek drobiowych
1 dużą żelatynę pokrojoną marchew, trochę pieczarek (może być mięso mielone, pietruszka zielona lub inne warzywa według upodobania) przyprawa typu wegeta, pieprz, folia di pieczenia, sznurek do obwiązania.
Wykonanie:
Rozciąć wzdłuż udka i wyciągnąć kości, następnie na posypanej wgetą i żelatyna folii rozłożyć udka posypać przyprawami i żelatyną , ułożyć w rządku marchew, pieczarki zwinąć mięso w roladę ciasno owinąć folią związać sznurkiem można piec lub gotować.

Paszteciki Teresy

1kg maki,
1 margaryna,
1 śmietana 30%
2 żółtka
4 dag drożdży
1 łyżka cukru
Szczypta soli

Z tego zarobić ciasto i rozwałkować troszkę grubiej jak na pierogi

Nadzienie

Ugotować kapustę kiszoną,
Usmażyć na cebuli grzyby, to razem zmielić w maszynce na rzadkich oczkach
Zawijać ciasto jak na paszteciki, smarować białkiem, można posypać kminkiem lub startym serem, piec na złoty kolor.

Roladki ziemniaczane
Składniki:
2 kilogramy ziemniaków obrać i ugotować,
1 dużą cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na tłuszczu,
30 dag wędliny (boczek, kiełbasa), najlepiej zemleć lub pokroić w kosteczkę i podsmażyć,
4 płaty wafla,
3 jaja,
bułka tarta
tłuszcz (olej, smalec).
Wykonanie:
Ugotowane ziemniaki zmielić lub ubić tłuczkiem dodać cebulę i wędlinę, bardzo gorące wykładać na wafel i zwijać roladę. Po wystygnięciu kroić w 2-3 centymetrowe roladki obtaczać w jaju i bułce piec na gorącym tłuszczu.
Ja podaję z surówką i gulaszem lub sosem pieczeniowym.

Ciasto śmietanowo-orzechowe
3 szkl mąki
½ szkl cukru pudru
5 żółtek
1 cukier wanilinowy
1 margaryna
1 ½ proszku do pieczenia
Z tych produktów zagnieść ciasto, podzielić na dwie części. Jedną wyłożyć blachę a drugą włożyć do zamrażarki.

I.masa 30 dag orzechów włoskich zmielić dać do naczynia dodać
3 łyżki cukru, 1 śmietanę 18% i wyłożyć na ciasto
II.masa 5 białek (te od ciasta) ubić na sztywno z 1,5 szkl. Cukru,
3 duże śmietany 18% wymieszać z 3 budyniami (na 0.5 l) nastepnie wymieszać lekko z białkami i wyłożyć na I masę ma wierzch zetrzeć ciasto z zamrażarki. Piec 1 godz.

Babka z majonezem od sąsiadki
Składniki:
4 całe jaja
1 szklanka cukru
½ szklanki mąki pszennej
½ szklanki maki ziemniaczanej
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
większe pół słoiczka majonezu (ok. 150 g.)
1 łyżka kakao

Wykonanie:
Całe jaja ubić trzepaczką, obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia dodać do jaj i ubijać nadal na końcu dodać majonez, wylać na wąską blaszkę zostawiając 1/5 ciasta – do tej części dodać kakao i wylać na ciasto robiąc dowolny wzorek. Piec 50 min w 180 oC

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Wideo

Komentarze

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Przejdź na stronę główną Nowiny 24
Dodaj ogłoszenie