Zapiekanka z surowych ziemniaków
Składniki:
2 kilogramy ziemniaków obrać i zetrzeć na drobniejszych oczkach tarki,
2 zwykłe bułki namoczyć w mleku,
2 jaja,
Wędlina ilość i rodzaj według uznania ( moja sugestia około 20 dag boczku i 20 dag szynki),
2 duże piórka czosnku
2 średnia cebule,
2 łyżki tłuszczu
Sól, pieprz, trochę wegety do smaku.
Wykonanie:
starte ziemniaki i namoczoną w mleku bułkę wycisnąć, cebulę zeszklić na tłuszczu, podsmażyć wędlinę, dodać jajka, wszystko razem wymieszać, doprawić do smaku. Do żaroodpornego naczynia lub brytfanny dobrze jest wyłożyć na spód skórki z boczku lub słoniny (nie przypala się). Na to wyłożyć ziemniaczane ciasto i piec 2,5 godziny w 220 Co. gdy zacznie się gotować zmniejszyć temperaturę. Ja podaję z jasnym sosem pieczeniowym i surówką z białej kapusty, w oryginale jadłam
z musem jabłkowym.
DĄBROWSKIE SĘKACZE ( wersja imprezowa, około 50 porcji)
Składniki:
7 podwójnych filetów drobiowych
1 kg pieczarek
2 duże papryki czerwone
½ kg sera żółtego
2 duże cebule
przyprawa do kurczaka (np. z appetita)
½ kg mąki ziemniaczanej
7 jaj
majonez
przyprawy do smaku (sól, pieprz, warzywko)
1 pęczek pietruszki zielonej
2 litry oleju do smażenia
Wykonanie:
Filety, pieczarki, papryki, cebulę – pokroić w paski, ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach, pietruszkę posiekać, wszystko razem wymieszać dodać mąkę ziemniaczaną ,jaja i majonez, przyprawy – ma być gęste. Wszystko to przygotować dzień wcześniej – formować kulki i piec w głębokim tłuszczu podawać z gotowanym ryżem oraz surówkami np. z marchwi z chrzanem , z białej kapusty – według upodobań 1 kg ryżu ugotować na głębokiej wodzie odcedzić dodać roztopione masło, kostkę drobiową, kurkume,
Dąbrowska rolada z udek kurczaka
W zależności od potrzeb 4 lub 6 udek drobiowych
1 dużą żelatynę pokrojoną marchew, trochę pieczarek (może być mięso mielone, pietruszka zielona lub inne warzywa według upodobania) przyprawa typu wegeta, pieprz, folia di pieczenia, sznurek do obwiązania.
Wykonanie:
Rozciąć wzdłuż udka i wyciągnąć kości, następnie na posypanej wgetą i żelatyna folii rozłożyć udka posypać przyprawami i żelatyną , ułożyć w rządku marchew, pieczarki zwinąć mięso w roladę ciasno owinąć folią związać sznurkiem można piec lub gotować.
Paszteciki Teresy
1kg maki,
1 margaryna,
1 śmietana 30%
2 żółtka
4 dag drożdży
1 łyżka cukru
Szczypta soli
Z tego zarobić ciasto i rozwałkować troszkę grubiej jak na pierogi
Nadzienie
Ugotować kapustę kiszoną,
Usmażyć na cebuli grzyby, to razem zmielić w maszynce na rzadkich oczkach
Zawijać ciasto jak na paszteciki, smarować białkiem, można posypać kminkiem lub startym serem, piec na złoty kolor.
Roladki ziemniaczane
Składniki:
2 kilogramy ziemniaków obrać i ugotować,
1 dużą cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na tłuszczu,
30 dag wędliny (boczek, kiełbasa), najlepiej zemleć lub pokroić w kosteczkę i podsmażyć,
4 płaty wafla,
3 jaja,
bułka tarta
tłuszcz (olej, smalec).
Wykonanie:
Ugotowane ziemniaki zmielić lub ubić tłuczkiem dodać cebulę i wędlinę, bardzo gorące wykładać na wafel i zwijać roladę. Po wystygnięciu kroić w 2-3 centymetrowe roladki obtaczać w jaju i bułce piec na gorącym tłuszczu.
Ja podaję z surówką i gulaszem lub sosem pieczeniowym.
Ciasto śmietanowo-orzechowe
3 szkl mąki
½ szkl cukru pudru
5 żółtek
1 cukier wanilinowy
1 margaryna
1 ½ proszku do pieczenia
Z tych produktów zagnieść ciasto, podzielić na dwie części. Jedną wyłożyć blachę a drugą włożyć do zamrażarki.
I.masa 30 dag orzechów włoskich zmielić dać do naczynia dodać
3 łyżki cukru, 1 śmietanę 18% i wyłożyć na ciasto
II.masa 5 białek (te od ciasta) ubić na sztywno z 1,5 szkl. Cukru,
3 duże śmietany 18% wymieszać z 3 budyniami (na 0.5 l) nastepnie wymieszać lekko z białkami i wyłożyć na I masę ma wierzch zetrzeć ciasto z zamrażarki. Piec 1 godz.
Babka z majonezem od sąsiadki
Składniki:
4 całe jaja
1 szklanka cukru
½ szklanki mąki pszennej
½ szklanki maki ziemniaczanej
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
większe pół słoiczka majonezu (ok. 150 g.)
1 łyżka kakao
Wykonanie:
Całe jaja ubić trzepaczką, obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia dodać do jaj i ubijać nadal na końcu dodać majonez, wylać na wąską blaszkę zostawiając 1/5 ciasta – do tej części dodać kakao i wylać na ciasto robiąc dowolny wzorek. Piec 50 min w 180 oC
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na Twitterze!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?