Sokomiody Ryszarda dobre na wszystko

    Sokomiody Ryszarda dobre na wszystko

    al/Ula Sobol

    Nowiny

    Aktualizacja:

    Nowiny

    Ryszard Kusz domowe przetwory - od dżemów po wina, nalewki i cydr - produkuje od 31 lat.

    Ryszard Kusz domowe przetwory - od dżemów po wina, nalewki i cydr - produkuje od 31 lat. ©Krystyna Baranowska

    Z ekologicznych owoców, warzyw i ziół gospodarz z Błędowej Tyczyńskiej wytwarza sokomiody, nalewki oraz ocet jabłkowy.
    Ryszard Kusz domowe przetwory - od dżemów po wina, nalewki i cydr - produkuje od 31 lat.

    Ryszard Kusz domowe przetwory - od dżemów po wina, nalewki i cydr - produkuje od 31 lat. ©Krystyna Baranowska

    W gospodarstwie Ryszarda Kusza rośnie m.in. topinambur, mało w Polsce znana roślina bulwiasta. Jest ona godna polecenia, zwłaszcza osobom chorym na cukrzycę, zawiera bowiem fruktozę oraz inulinę, z której także powstaje fruktoza. Ten cukier prosty jest dobrze tolerowany przez diabetyków. Topinambur nadaje się m.in. na zupę i zapiekanki.



    Ryszard Kusz, właściciel Gospodarstwa Ekoturystycznego "EkoChatka" z Błędowej Tyczyńskiej zdrowe przetwory przygotowuje już trzydzieści jeden lat.

    - Jako mały chłopiec podpatrywałem rodziców, robiących różnorodne domowe wyroby m.in. nalewki, dżemy, soki. Interesowały mnie przepisy i wykonanie -opowiada Ryszard. - Później zacząłem uprawiać ekologiczne jabłka, brzoskwinie, maliny, jeżyny, wiśnie, porzeczki, aronie, borówki i winogrona. Sadziłem ziemniaki, fasolę, buraki, marchewkę, rzodkiewkę, cebulę, rukolę i koper.

    Owoce i warzywa zacząłem przetwarzać na własne, rodzinne potrzeby oraz gości nas odwiedzających. Zdrowymi produktami delektowałem się cały rok i zapraszałem do degustacji innych - podkreśla z dumą gospodarz.

    Specjalnością pana Ryszarda są sokomiody. - Są to soki ziołowe, nie gotowane tylko konserwowane miodem - wyjaśnia Bogumiła Kusz, żona Ryszarda, który dopowiada, że takie soki wyciska się na zimno.

    Cenny sokomiód z pokrzywy

    Propagator ekologicznej żywności (jego gospodarstwo posiada od ośmiu lat odpowiedni certyfikat) może pochwalić się miodem z soku z pokrzywy. Na jego powstanie złożonych jest kilka etapów (wyciskanie soku, filtrowanie, a na samym końcu konsekrowanie miodem).

    - Najlepsza do zrobienia takiego miodu jest pokrzywa majowa. Ma wtedy dużo żelaza i witamin, m.in. K, C, A i B2. Wykonany z niej napój wzmacnia organizm, oczyszcza krew ze szkodliwych produktów przemiany materii, obniża poziom cukru we krwi oraz jest pomocny przy anemii oraz osłabieniu organizmu - zapewnia Ryszard.

    Sok z pokrzywy został zauważony m.in. na tegorocznym VIII Festiwalu Podkarpackich Smaków w Górnie. - W kategorii Produkt pretendujący do miana produktu tradycyjnego w podkategorii: napoje alkoholowe i napoje bezalkoholowe zajęliśmy pierwsze miejsce - podkreśla żona Ryszarda.

    Małżonkowie robią także sokomiód z mniszka (wzmacnia i oczyszcza wątrobę), z pędów majowych sosen (pomaga na przeziębienia górnych dróg oddechowych, oskrzeli, płuc, gardła) oraz z brzozy (wzmacnia organizm, reguluje przemianę materii i pomaga przy problemach z nerkami).

    Nalewki ze wszystkiego

    Gospodarze z Błędowej Tyczyńskiej specjalizują się także w nalewkach. Alkoholowe trunki powstają z malin, aronii, porzeczek, poziomek, róży, jarzębiny, bzu czarnego, dzikiej róży, tarniny, orzechów, kwiatów akacji i mięty, a czasami są to mieszanki różnych ziół. Ekologiczne nalewki pite w małych ilościach, ale regularnie także mogą pozytywnie wpływać na organizm.

    Nalewka z orzecha włoskiego jest dobra na wrzody, z miłorzębu dobrze wpływa na pamięć i koncentrację. Nalewka z mięty pomaga przy problemach żołądkowych i trawiennych, a z aronii - przy nadciśnieniu tętniczym. Nalewkę z malin Ryszard poleca na przeziębienie, z lipy - na gorączkę, natomiast z ostrej papryki i czosnku - na przeziębienie oraz początkowe stany grypowe.

    Gospodarz z Błędowej Tyczyńskiej zachwala też domowe wino oraz lekko gazowany cydr (sok z jabłek, pochodzących ze 100-letniej szarej renety) i ocet winny z jabłek.

    - Ten ostatni jest niedoceniany - mówi. - Nie tylko gasi pragnienie, jest pomocny także m.in. przy anginie, astmie, bezsenności, bólach głowy. Można go używać przy problemach z trawieniem, ponieważ reguluje przemianę materii. Daję ulgę cierpiącym na żylaki. Nadaje się również do marynowania.

    Czytaj treści premium w Nowinach24 Plus

    Nielimitowany dostęp do wszystkich treści, bez inwazyjnych reklam.

    Komentarze

    Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

    Najnowsze wiadomości

    Zobacz więcej

    Polecamy

    Świeć Się! Trwa głosowanie finałowe.

    Świeć Się! Trwa głosowanie finałowe.

    Zobacz, gdzie dobrze zjeść w Rzeszowie

    Zobacz, gdzie dobrze zjeść w Rzeszowie

    Weź udział w loterii Nowin i wygraj mieszkanie!

    Weź udział w loterii Nowin i wygraj mieszkanie!