Marnujemy mnóstwo jedzenia. Pewnie też to znasz. Wracasz ze sklepu, wsadzasz coś do lodówki, a po dwóch dniach okazuje się, że jest do wyrzucenia. Biały serek ma żółty osad, wędliny się ślimaczą, a owoce pełne są czarnych plamek. Z czego to wynika? Co zrobić, by nie marnować tyle jedzenia i mieć w lodówce zawsze świeże produkty?
Jak długo można przechowywać w lodówce?
Każdy produkt wymaga innego traktowania. Pierwszym wyznacznikiem jest data ważności, którą znajdziesz na opakowaniu. Wybierając produkty w sklepie zwróć na nią uwagę, szczególnie w przypadku wędlin, serów czy mieszanek sałat - zastanów się, czy jesteś w stanie zjeść produkt w wyznaczonym czasie.
Polecane oferty
Większym problemem jest jednak przechowywanie jedzenia w otwartych opakowaniach lub takiego, które daty ważności w ogóle nie posiada. Mogą to być:
- owoce
- warzywa
- wędliny na wagę
- sery na wagę
- grzyby na wagę
- jajka z tagu
- domowe ciasta
- domowe kiszonki
- i wiele innych
Jak więc przechowywać poszczególne produkty w lodówce? Sprawdź w galerii poniżej.
Jeśli znajdziesz w swojej lodówce powyższe produkty, lepiej szybko zrób porządek i nabierz nowych przyzwyczajeń.
Krokusy w Tatrach. W tym roku bardzo szybko
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Fitkau-Perepeczko nie nosi stanika. Pokazała z bliska, jak wygląda jej dekolt!
- Tak wygląda Bohun z "Ogniem i Mieczem". 60-latek nie przypomina siebie sprzed lat
- Wystrojona Cichopek dystansuje się od Kurzajewskiego na imprezie. Kryzys w niebie?
- Nieznana przeszłość Anity Werner. Zdjęcia dziennikarki w negliżu