Sprawdzone przepisy na smaczne świąteczne smakołyki. Zobacz TOP 10 ciast najpopularniejszych na podkarpackich stołach [PRZEPISY, ZDJĘCIA]
Sernik
Przepis polecają gospodynie w gminie Żyraków
Składniki na masę serową:
2 kg sera wiejskiego, 0,80 kg cukru, 150 g masła, 15 jajek, 6 łyżek mąki pszennej, 200 g rodzynek, 1 olejek cytrynowy lub pomarańczowy. Składniki na ciasto na spód: 1,5 szklanki mąki, 0,5 kostki margaryny, 4 łyżki cukru, 1 jajko, 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Wykonanie:
Ze wszystkich składników na ciasto zarobić ciasto i włożyć je do lodówki na 15 – 20 minut. Z sera i wszystkich składników porcjami (np. robotem) wyrobić ser. 4- 5 porcji wymieszać w dużej misce i dodać rodzynki. Blaszkę posmarować tłuszczem, rozwałkować ciasto i włożyć do tacki. Na ciasto wylać masę serową. Ubić jedno jajko w szklance i posmarować wierzch sernika. Widelcem zrobić szachownicę na serniku i włożyć sernik do nagrzanego piekarnika. Piec 50- 60 minut , w temperaturze 170 -180 stopni Celsjusza.