Przepisy podaje KGW z Rudy Łańcuckiej
Szarlotka
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki krupczatki,
- 1,5 szklanki mąki tortowej
- 1 margaryna palma,
- 1,5 szklanki cukru pudru,
- 5 jajek,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 lub 3 łyżki kwaśniej śmietany,
- 1,5 kg jabłek,
- cukier waniliowy,
- cynamon,
- kisiel wiśniowy.
Wykonanie:
Mąkę, margarynę i pół szklanki cukru posiekać na stolnicy. Potem dodać żółtka, proszek do pieczenia oraz śmietanę i zagnieść ciasto. 1/4 ciasta włożyć do zamrażalnika, a pozostałą część schłodzić w lodówce. Najlepiej zostawić na noc. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć na blachę, a na to starte jabłka. Jabłka posypać cukrem waniliowym i cynamonem. Z pozostałych białek ubić pianę. Dodać pozostałą szklankę cukru pudru i kisiel wiśniowy. Pianę kłaść na jabłka. Na wierzch ścierać zmrożoną część ciasta. Piec około godziny w 180 stopniach C.
Śmieciowe jedzenie zabiera pamięć
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Ostrzegamy: Daniel Martyniuk znowu "śpiewa". Ekspertka wysyła go na oddział
- Dawno niewidziana Szostak na imprezie. Bardzo się zmieniła [ZDJĘCIA]
- Roksana Węgiel i Kevin Mglej wezmą nowy ślub! Sensacyjne szczegóły tylko u nas
- Rozanielona Kinga Duda wije sobie nowe gniazdko w Warszawie! ZDJĘCIA TYLKO U NAS