Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Magiczne smaki Sabatu z Krajna. Świętokrzyski Mistrz Kuchni poleca przysmaki na lato

/esw/
Paweł Młynarczyk, szef kuchni restauracji Magia Sabatu w Krajnie zachęca do letnich kulinarnych eksperymentów.
Paweł Młynarczyk, szef kuchni restauracji Magia Sabatu w Krajnie zachęca do letnich kulinarnych eksperymentów. Dawid Łukasik
Paweł Młynarczyk, szef kuchni restauracji Magia Sabatu w Krajnie poleca wykwintne przysmaki na lato.

Lekka sałatka, tarta z boczniakami i jajkiem Mollet oraz kaczkę z sosem z granatów proponuje na letnie miesiące Paweł Młynarczyk, szef kuchni restauracji Magia Sabatu i zwycięzca II edycji konkursu Świętokrzyski Mistrz Kuchni w kategorii profesjonalistów.

- Wakacje to dobry moment, by poeksperymentować w kuchni i przygotować niebanalne potrawy dla całej rodziny. Do ich dekoracji można też wykorzystać świeże kwiaty - zachęca Paweł Młynarczyk. - Proponuję Państwu trzy smaczne dania oparte na świeżych, sezonowych produktach - dodaje szef kuchni.

SAŁATKA "LETNI SABAT"

Składniki na sałatkę: 800 gramów nowalijek: marchew, seler, por, pietruszka, szparagi, 100 gramów pomidorków cherry, 150 gramów małych kulek mozzarelli, 50 gramów płatków parmezanu, 200 gramów szpinaku "baby", 200 gramów młodej botwinki, 60 gramów masła orzechowego, 100 mililitrów oliwy, 60 gramów miodu, 50 gramów musztardy francuskiej, 50 gramów musztardy sarepskiej.

Sposób przygotowania: Masło orzechowe, miód i dwa rodzaje musztardy dokładnie mieszamy, wlewając małym strumieniem oliwę. Mieszamy, aż składniki się połączą i odstawiamy do lodówki. Nowalijki myjemy, obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Szparagi myjemy, odkrajamy zdrewniałe części i wkładamy na patelnię z roztopionym masłem i na niewielkim ogniu chwilę podgrzewamy. Botwinkę i szpinak płuczemy pod bieżącą wodą i osuszamy. Na talerzach układamy botwinę i szpinak, nowalijki, szparagi, przekrojone na pół pomidorki cherry i kuli mozzarelli. Całość delikatnie skrapiamy dipem i posypujemy płatkiem parmezanu.

TARTA Z BOCZNIAKAMI I MASCARPONE, JAJKIEM MOLLET I CHIPSEM Z BEKONU

Składniki na 4 porcje: 600 gramów boczniaków, 60 gramów masła, 400 gramów sera mascarpone, 2 ząbki czosnku, 1 szalotka, 30 gramów świeżego estragonu, 4 jajka, 4 plastry bekonu, 60 gramów mąki, 40 gramów masła, 20 mililitrów zimnej wody, 1 żółtko, sól, pieprz.

Sposób przygotowania: Mąkę przesiewamy, siekamy z masłem dodając zimną wodę i szczyptę soli. Ciasto wyrabiamy, cienko rozwałkowujemy, wykrajamy cztery kształty "oponek", smarujemy je roztrzepanym żółtkiem i pieczemy 13 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza. Jajka wkładamy do rondelka z wrzącą wodą, gotujemy 4 minuty i obieramy. Plastry boczku smażymy na odrobinie oleju na chipsy. Szalotkę i czosnek kroimy w plastry, blanszujemy na maśle, następnie dodajemy boczniaki, a chwilę później serek mascarpone i posiekany estragon. Całość mieszamy, jeszcze chwilę podsmażamy i zdejmujemy z ognia. Na talerzach układamy warstwami boczniaki, ciasto, jajko i bekon.

FILET Z KACZKI Z SOSEM Z GRANATÓW I TYMIANKOWYMI KLUSKAMI

Składniki na 4 porcje: 600 gramów filetu z kaczki, 1 granat, 300 mililitrów półsłodkiego czerwonego wina, 50 gramów miodu, 100 mililitrów octu balsamicznego, 600 gramów ziemniaków, 200 gramów masła, 90 gramów mąki ziemniaczanej, 60 gramów tymianku, lawenda, sól, pieprz.

Sposób przygotowania: Ziemniaki gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie, studzimy, obieramy i przeciskamy przez praskę. Dodajemy połowę masła, mąkę ziemniaczaną, tymianek i wyrabiamy ciasto. Formujemy małe kluseczki i gotujemy je do wypłynięcia w osolonej wodzie. Granat myjemy, obieramy i oddzielamy pestki. Filet z kaczki myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, osmażamy na patelni z każdej strony, przyprawiamy solą i pieprzem i pieczemy około 13 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza. Wino, ocet i miód wlewamy na patelnię i podgrzewamy, aż sos się zredukuje. Gdy zacznie gęstnieć - dodajemy pestki granatu.

Danie podajemy przystrojone kwiatami świeżej lawendy.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na echodnia.eu Echo Dnia Świętokrzyskie