W Polsce od wieków celebruje się zwyczaj święcenia pokarmów. W Wielką Sobotę wierni udają się do kościołów, aby w czasie nabożeństwa kapłan mógł poświęcić koszyczki z jedzeniem. Tegoroczne święta będą inne - cześć osób pobłogosławi pokarmy w domach, odmawiając specjalna modlitwę.
Święcenie pokarmów w pandemii koronawirusa
Część pójdzie z koszem przed kościoły. gdzie będzie odbywać się tradycyjne święcenie. Ze względu na pandemię koronawirusa, do kościoła może wejść 1 osoba na 20 mkw. jego powierzchni, dlatego Kuria diecezjalna w Rzeszowie zarekomendowała święcenie pokarmów na placach przykościelnych, w zachowaniu reżimu sanitarnego i odpowiednich odległości.
Święconka - zwyczaj ten ma średniowieczną tradycję, korzeniami sięgają prawdopodobnie czasów pogańskich. Błogosławieństwo żywności zgodnie z tradycją sięga VII wieku, z chlebem i jajkami odnotowane od XII wieku.
Wielka Sobota w tradycji chrześcijan jest momentem wyciszenia się i skupienia w oczekiwaniu na nadejście Zbawiciela. Tego dnia tradycyjnie są święcone pokarmy, zwyczaj, który istnieje w Polsce od XIII wieku. Na początku wierni święcili tylko chleb i jajka, aby zapewnić sobie dobrobyt, a także upamiętnić mękę i Zmartwychwstanie Jezusa. W tym roku pokarmy pobłogosławimy w domach w Niedzielę Wielkanocną.
ZOBACZ TAKŻE: Watykańska Droga Krzyżowa. Z powodu pandemii na placu Świętego Piotra
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?