MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Pyszny Świętokrzyski Festiwal Smaków w Parku Etnograficznym w Tokarni. Zobaczcie na zdjęciach, co można tu zjeść i zobaczyć

Paula Goszczyńska
Paula Goszczyńska
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
150 wystawców oferujących wysokiej jakości produkty lokalne, rękodzieło oraz pyszne dania, ciasta i napoje - to wszystko można zobaczyć i spróbować podczas trwającego w sobotę i niedzielę, 4-5 maja, Świętokrzyskiego Festiwalu Smaków w Tokarni. W pierwszy dzień imprezy skansen tętnił życiem. Zobaczcie na zdjęciach, co proponują wystawcy.

Trwa pyszny Świętokrzyski Festiwal Smaków w Tokarni! Co można tu zjeść i zobaczyć?

Świętokrzyski Festiwal Smaków to największa kulinarna impreza w regionie świętokrzyskim organizowana przez „Echo Dnia”, Urząd Marszałkowski Województwa Świętokrzyskiego oraz Muzeum Wsi Kieleckiej. Co roku do Tokarni zjeżdżają prawdziwe tłumy, by cieszyć się przepysznymi daniami przygotowanymi przez Koła Gospodyń Wiejskich i Gospodarstwa Agroturystyczne. Czas spędzony w przepięknym skansenie umilają również liczne występy zespołów ludowych.

Czytaj również:

W sobotę, 4 maja, w pierwszym dniu imprezy, skansen tętnił życiem. Wśród 150 wystawców swoje pyszne dania z lokalnych składników proponuje 30 Kół Gospodyń Wiejskich. Z wyjątkową ofertą prezentuje się także Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego. Na ich stoiskach przez dwa festiwalowe dni możemy kupić regionalne i ekologiczne produkty: oleje i oliwy, wina, przetwory, sery, soki, słodycze a nawet makarony.

Zaspokojone zostają także podniebienia wielbicieli majówkowego grilla, bo nie brakuje grillowanych kiełbasek i mięs, a do tego chłodnego piwa.

Podczas Festiwalu pojawiły się też stoiska ze specjałami kuchni żydowskiej, które nawiązują do żydowskiego święta Paschy, w tym roku przypadającego od 22 kwietnia do 30 kwietnia. Gościem Festiwalu jest znana blogerka kulinarna z Lublina Magda, autorka bloga Smak Odzyskany, która przygotowała potrawy i kombinacje z macy, czulent z gęsiną na gorąco i aromatyczną kawę z kardamonem.

Koło Gospodyń Wiejskich Zrecze Chałupczańskie zaprosiło na bigos z pokrzywą, kreplachy i macę z żydowskim twarożkiem, a „Bistro jak w Domu” zaproponowało naleśniki, cymes w wersji wytrawnej oraz wiele innych potraw żydowskiej kuchni.

Nie było was w sobotę? Nic straconego. Te atrakcje i pyszności czekają na was również w niedzielę, 5 maja, w godzinach 12-18.

Zobaczcie zdjęcia z pierwszego dnia imprezy.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na echodnia.eu Echo Dnia Świętokrzyskie