Szaszłyki, zupa i gulasz z kociołka nad ogniskiem

    Szaszłyki, zupa i gulasz z kociołka nad ogniskiem

    Wanda Mołoń

    Nowiny

    Aktualizacja:

    Nowiny

    Kiełbasa i warzywa z ogniska będą lepsze, jeśli je wcześniej zamarynujemy.

    Kiełbasa i warzywa z ogniska będą lepsze, jeśli je wcześniej zamarynujemy. ©Krzysztof Kapica

    Nad ogniskiem upieczemy kiełbasę i szaszłyki z warzywami. Do żaru wrzucimy podgotowane ziemniaki, a w kociołku upichcimy sycące danie. Znana rzeszowska restauratorka podaje przepisy.
    Kiełbasa i warzywa z ogniska będą lepsze, jeśli je wcześniej zamarynujemy.

    Kiełbasa i warzywa z ogniska będą lepsze, jeśli je wcześniej zamarynujemy. ©Krzysztof Kapica

    Deser z ogniska. Upieczone nad ogniem jabłko ze skórką polej miodem albo posyp cukrem pudrem z cynamonem. Jabłko w tej wersji podajemy też z serkiem mascarpone utartym z cukrem i śmietaną.

    Przegryzka. Nabijamy na patyk kromkę chleba skropioną oliwą - pieczemy.

    Sałatka. Do szaszłyków, kiełbas, pieczonych ziemniaków dla 4 osób. Osiem ogórków konserwowych kroimy w kostkę, dodajemy plasterki czarnych oliwek, średnią cebulę poszatkowaną w kostkę, oliwę z oliwek. Mieszamy. Pieczone na ognisku potrawy dobrze smakują z czerwonym winem wytrawnym lub pół wytrawnym (dla dzieci - soki lub schłodzony kompot z owoców).



    Ucztowanie na świeżym powietrzu zwalnia z obowiązujących przy stole reguł, bo upieczoną kiełbasę można zdjąć z patyka i zanurzyć w musztardzie, a pachnące ziemniaki zjadać wprost z folii, w której się piekły. W polskim obyczaju po Zielonych Świątkach inicjujemy czas ogniskowania, spotkań w ogrodach, na działkach, wspólnego pieczenia i gotowania.

    - Ognisko łączy jak wspólny stół, wprowadzając ciepłe i swojskie klimaty - uważa Elżbieta
    Kruszyńska, właścicielka śródziemnomorskiej mini-restauracji "Bazylia II" w Rzeszowie, którą poprosiliśmy o podanie prostych, niewymagających kuchennej wprawy przepisów na ognisko.

    Pani Elżbieta roznieca je najchętniej w ogrodzie domu w Stobiernej, dla syna Oliwiera i jego rówieśników. Ognisko sprawia dzieciom o wiele więcej radości niż grill.

    Zamarynuj kiełbasę, zanim weźmiesz na ognisko

    Najłatwiej zainaugurować ognisko pieczeniem kiełbasy na patykach.

    - Lepszej jakości wędlinę kroimy w 10-15 cm kawałki, z jednej strony nacinamy co 2 cm, niezbyt głęboko, aby nie złamała się nad ogniem. W bogatszej wersji przygotowujemy szaszłyki z kiełbasy przekładając naprzemiennie - wędlinę i grube plastry warzyw - papryki, pieczarek, cebuli, cukini, bakłażana. Dobieramy ulubione komponenty dzieci. Po upieczeniu solimy, pieprzymy.

    Dla poprawienia smaku i aromatu warto kiełbasę i warzywa zamarynować (chociaż na godzinę) przed ogniskiem. Na cztery szaszłykowe porcje wystarczy marynata z połowy szklanki oliwy, łyżki miodu, szczypty chilli w proszku, soli i pieprzu. Mieszamy, zanurzamy kawałki kiełbasy i warzyw. Uwaga! Warzywa miękkie kroimy na grubsze kawałki, by nie odpadały od kijka podczas pieczenia.

    Kiełbasę można zastąpić filetem drobiowym pokrojonym w grubszą kostkę. Procedura identyczna - w marynacie macerujemy drób, warzywa i nakładamy na kijek. Kurczak nabiera aromatu dopiero po zamarynowaniu.

    Ziemniaki z boczkiem w żarze

    Aby skrócić do minimum pieczenie ziemniaków w ognisku, podgotujmy je najpierw w łupinach. Na wpół ugotowane kroimy na połowę, po czym wybieramy jedną z wersji wzbogacenia potrawy przed włożeniem do ogniska.

    Albo kładziemy na ziemniaka plasterek masła, posypujemy solą, pieprzem i zawijamy w folię aluminiową (matową stroną ku środkowi). W drugiej wersji - rozcieramy masło ze świeżymi ziołami, z pietruszką, bazylią, miętą, do smaku dodajemy roztarty czosnek, sól, pieprz. W trzecim wydaniu - środek ziemniaka wypełniamy plastrem boczku, drobno pokrojoną cebulę i pieczarkami, zawijamy w folię. Pieczemy w żarze (mogą leżeć na wierzchu bez zakopywania w ognisku).

    Zupa drobiowa z kociołka nad ogniskiem

    Elżbieta Kruszyńska zachęca do wprawek z gotowaniem prostych dań w kociołku nad ogniem. Jednodaniowe potrawy, pożywne i niezbyt drogie szykują Włosi (piatto unico) i Niemcy (Eitopf). Złożone z mięsa i jarzyn z dodatkiem klusek lub jedzone w pieczywem.

    - Najszybciej przygotujemy delikatny drób. Wystarczy 1 kg drobiowych filetów pokrojonych w kostkę, dwie poszatkowane cebule, 250 dag boczku pokrojonego w kostkę. Wrzucamy do kociołka, podsmażamy. Następnie dodajemy 2 papryki (czerwoną, zieloną) pokrojone w kostkę, dorzucamy 10 pieczarek w plasterkach. Solimy, pieprzymy do smaku (można dodać chilli w proszku, liść laurowy, ziele angielskie lub zioła prowansalskich).

    Dolewamy litr wody albo gotowy wywar rosołowy (ostatecznie bulion z kostki). Mieszamy i gotujemy pod przykryciem do 10 minut (pod koniec gotowania można dodać rozgniecionego czosnku).

    Zapiekanka z ogniska

    Bardziej czasochłonna, ale smaczna. Podgotowujemy kilogram ziemniaków z mundurkach, kroimy je w plastry nie zdejmując łupinek. Dno kociołka wykładamy warstwą boczku w plasterkach, a potem kolejno - warstwa ziemniaków (plastry ok. 0,5 cm grubości), na to cebula w talarkach (teraz solimy i pieprzymy). I ponownie - boczek-ziemniaki-cebula.

    Solimy, pieprzymy. Całość zapiekanki zalewamy ok. 250 ml rosołu. Przykrywamy liśćmi kapusty lub pokrywką. Co chwilę potrząsamy kociołkiem, aby wymieszały się smaki i aromaty. Pieczemy 20-30 minut, a pod koniec zdejmujemy kapustę i posypujemy tartym serem - mozzarellą, cheddarem. Nakładając na talerze, sięgamy łyżką do samego dna. Można wedle uznania podać na talerzu chrzan, ketchup sos tatarski lub ogórki małosolne.

    Czytaj treści premium w Nowinach24 Plus

    Nielimitowany dostęp do wszystkich treści, bez inwazyjnych reklam.

    Komentarze (1)

    Dodaj komentarz
    Wszystkie komentarze (1) forum.nowiny24.pl

    Najnowsze wiadomości

    Zobacz więcej

    Najczęściej czytane

    Polecamy

    Wideo