Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Szef kuchni poleca: Ciasto "Królewicz" (przepisy kulinarne)

al/Ula Sobol
Sabina Bojda, barista z Cukierni i Kawiarni "Eliza”, znajdującej się przy ul. Mickiewicza w Rzeszowie prezentuje pysznego królewicza.
Sabina Bojda, barista z Cukierni i Kawiarni "Eliza”, znajdującej się przy ul. Mickiewicza w Rzeszowie prezentuje pysznego królewicza. Bartosz Frydrych
Przepis na ciasto poleca Cukiernia i Kawiarnia "Eliza", współpracująca ze Sweetdeal.pl

Ciasto:

3 szklanki mąki,
1 szklanka cukru pudru,
1 całe jajko oraz 2 żółtka,
1 masło (25 dag),
1 łyżeczka proszku do pieczenia i starta skórka z cytryny.

Zarobić ciasto i upiec trzy placki.

Nadzienie serowe:

1/2 kg sera (zemleć), 0,15 dag cukru pudru, 3 całe jajka, 1 budyń śmietankowy rozpuszczony w 1/4 szklanki mleka, razem wymieszać i zagotować.

Nadzienie jabłkowe:

75 dag jabłek zetrzeć na grubej tarce, dodać jedną łyżkę masła i 3 łyżki wody. Podsmażyć wszystko, dodając na końcu cukru według smaku.

Masa orzechowa:

10 dag orzechów włoskich, zmielonych zaparzyć gorącym mlekiem (1/4 szklanki mleka). 1 kostkę masła utrzeć z 1/2 szklanki cukru, połączyć z zaparzonymi, wystudzonymi orzechami, dobrze wymieszać i doprawić rumem.

Kolejność przekładania ciasta:

Ciasto kruche, nadzienie serowe, ciasto kruche, nadzienie jabłkowe, ciasto kruche, wykończenie masą orzechową oraz polewą czekoladową.

Smacznego!

Na stronie z zakupami grupowymi **

Sweetdeal

** możesz za pół ceny (!) kupić voucher na smaczne dania w rzeszowskich punktach gastronomicznych.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nowiny24.pl Nowiny 24