Składniki:
Mięso do naleśników: 1 kg mięsa mielonego, 20 dag papryki konserwowej, 15 dag cebuli, 15 dag ogórków kiszonych, 30 dag koncentratu pomidorowego, sól, pieprz chili lub papryka ostra i czosnek (świeży).
Sos beszamelowy: 10 dag masła, mąka (ile zabierze), około0,5l mleka (ile zabierze). Dodatkowo ser żółty do posypania naleśników.
Wykonanie:
Cebulę podsmażamy z czosnkiem, dodajemy mięso - podsmażamy i podlewamy wywarem (rosołem). Dusimy do miękkości. Pod koniec dodajemy koncentrat pomidorowy. Doprawiamy do smaku. Smażymy naleśniki słone.
Naleśniki smarujemy mięsem i zawijamy. Następnie układamy w naczyniu żaroodpornym.
Przygotowujemy sos beszamelowy: mąkę podsmażamy na maśle, a gdy się zarumieni, dolewamy mleko, mieszając, aż zgęstnieje.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem ziołowym oraz gałką muszkatołową.
Ułożone naleśniki zalewamy sosem beszamelowym i ścieramy na nie żółty ser (wg upodobań), dodatkowo posypujemy papryką słodka.
Zapiekamy 10 min. w temperaturze 170-180 stopni Celsjusza
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Szpak pokazał swojego towarzysza. Połączyła ich miłość od pierwszego wejrzenia
- Tomaszewska i Sikora spacerują z wózkiem. Wydało się, co ich łączy! [ZDJĘCIA]
- Urbańska obnaża się przed młodzieżą w sieci. Nie jesteście na to gotowi [ZDJĘCIA]
- Była naszą olimpijską królową. Dziś Otylię Jędrzejczak trudno rozpoznać [ZDJĘCIA]