Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Szef kuchni poleca: Placki po zbójecku

Ula Sobol
Restauracja "MaliNova” znajduje się przy ul. Rejtana w Rzeszowie.
Restauracja "MaliNova” znajduje się przy ul. Rejtana w Rzeszowie. Bartosz Frydrych
Placki po zbójecku poleca szef kuchni z restauracji "MaliNova", współpracującej ze Sweetdeal.pl

Składniki:

Placki: 1,5 kg ziemniaków, 2 cebule, 1 marchewka, 1 ząbek czosnku, 2 jajka, 2 łyżki kwaśnej śmietany, 2-3 łyżki bułki tartej, sól, pieprz, majeranek.

Wykonanie: Ziemniaki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i odcisnąć nadmiar wody. Następnie dodać startą cebulę i marchewkę oraz resztę składników wymieszać i doprawić do smaku.

Gulasz: 1 kg mięsa wieprzowego (łopatka lub szynka), 2 czerwone papryki, 3 cebule, 0,5 kg pieczarek, 2-3 ząbki czosnku, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, przyprawy (papryka słodka, papryka ostra, majeranek, liść laurowy, ziele angielskie, kminek, sól, pieprz, tłuszcz do smażenia.

Wykonanie:

Mięso pokroić w kostkę o boku ok. 1 cm, podsmażyć z cebulą i czosnkiem. Gdy się przyrumieni, dodać przyprawy i chwilę smażyć. Następnie podlać wodą i dusić. Gdy mięso będzie prawie miękkie, dodać pokrojoną paprykę, pieczarki i koncentrat pomidorowy. Jeśli trzeba - dodać wody, zagęścić mąką rozmieszaną z wodą i doprawić do smaku.
Dodatki: starty ser żółty, ogórek konserwowy i śmietana lub sos czosnkowy.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nowiny24.pl Nowiny 24