Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Szef kuchni poleca: przepis na makaron tagliatelle

Ula Sobol
Szef kuchni Radosław Konstanty prezentuje przepis na makaron tagliatelle z wołowiną w towarzystwie szpinaku i kurek.
Szef kuchni Radosław Konstanty prezentuje przepis na makaron tagliatelle z wołowiną w towarzystwie szpinaku i kurek. Krystyna Baranowska
Przepis na makaron tagliatelle z wołowiną polecają kucharze z restauracji Fresco współpracującej ze Sweetdeal.pl

Uczta makaronowa za pół ceny!

Uczta makaronowa za pół ceny!

Jeśli chcesz sprawdzić, jak smakuje makaron Tagliatelle z wołowiną w towarzystwie szpinaku i kurek przyrządzony przez Radosława i Krzysztofa, od dziś możesz je kupić za pół ceny (!) na stronie z zakupami grupowymi Sweetdeal.

Dla mieszkańców Hiszpanii, Włoch i Portugali "fresco" oznacza świeżość. Tak też nazywa się restauracja w Rzeszowie.
- Nie ograniczamy się jedynie do potraw z tych regionów, ale nie ukrywamy również, że stanowią one dla nas silną inspirację kulinarną - zaznacza Renata Chorzępa, menedżer restauracji Fresco w Rzeszowie.

Chcesz sprawdzić jak smakują dania przyrządzone przez szefa kuchni Fresco? Od dziś możesz je kupić za pół ceny. Sprawdź!

Młodzi kucharze

Restauracja Fresco

Fresco to restauracja w Rzeszowie przy ulicy Okulickiego. Dużym powodzeniem cieszą się u nich makarony, zupy i dania z grilla. Kuchnia oparta jest na świeżości. Restauracja organizuje wesela, konferencje, komunie, spotkania i przyjęcia.

Załoga kuchni dokłada starań, aby smak ich potraw dostarczył klientom wyjątkowych doznań. Przestrzeń restauracji ma kojarzyć się ze swobodą, przyjazną atmosferą i świeżością, którą eksponują nie tylko nazwą.

- Jesteśmy zespołem młodych ludzi, którym nie brakuje kreatywności i pasji - podkreśla menedżer restauracji.
Dwaj młodzi kucharze prześcigają się w pomysłach, aby jak najbardziej urozmaicać propozycje kulinarne dla gości.

- Dlatego też powstały cykliczne wkładki do naszego menu. Mieliśmy już potrawy z dyni, a obecnie proponujemy leśne skarby, czyli grzyby - dodaje z uśmiechem menedżer restauracji. Już niebawem przyjdzie czas na pierogi z różnych stron świata (ravioli, pierożki dumplings - chińskie, kołduny, kibiny mazurskie oraz rosyjskie pierogi).

Czekamy na pstrągi

Niebawem w menu zagoszczą również pstrągi (pieczone w folii, liściach szpinaku oraz grillowane).

- Ponieważ jakość ryb jest dla nas rzeczą najważniejszą, prowadzimy rozmowy z hodowcą pstrągów z nad Białego Dunajca - mówi Renata Chorzępa.

- Proponujemy makarony, które przyrządzane są według włoskich receptur - dodaje Radosław Konstanty, jeden z szefów kuchni w restauracji Fresco w Rzeszowie.

- Przywiązujemy dużą wagę do tego, aby potrawy nie tylko były smaczne, ale również ładnie podane - podkreśla Krzysztof Stanek, drugi szef kuchni.
I chociaż kucharze często mają różne wizje dotyczące tworzenia potraw, szybko dochodzą do porozumienia.

Z myślą o dzieciach

Restauracja jest przyjaźnie nastawiona do swoich najmłodszych gości, dla których przygotowała specjalne menu z kolorowanką. Inną dla chłopców, a inną dla dziewczynek. Jest tam także kolorowy kącik zabaw. W zimie planują stworzyć na ogródku w restauracji lodowisko dla swoich gości.
W karcie dań znajdziemy różne makarony, sałatki i dania z grilla. Restauracja serwuje także zupy m.in. żurek, krem z brokuł, chłodnik oraz przystawki.

Przepis młodych kucharzy

Przepis Radosława i Krzysztofa na makaron Tagliatelle z wołowiną w towarzystwie szpinaku i kurek
Składniki (4 porcje)
1 niewielka, biała cebula, 2 ząbki czosnku, 200 g szpinaku świeżego lub mrożonego, 150 g kurek (świeżych lub w zalewie), 150 g wołowiny (najlepsza polędwica wołowa), 1 opakowanie makaronu tagliatelle (można kupić w każdym supermarkecie), oliwa z oliwek, śmietanka 30-proc., sól, pieprz, świeża bazylia, ser parmezan.

Wykonanie:

Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie. Drobno posiekaną cebulę i czosnek szklimy na oliwie z oliwek. Świeży lub mrożony szpinak (mrożony rozmrażamy) dorzucamy na patelnię. Następnie dodajemy kurki, które wcześniej blanszujemy, czyli przelewamy wrzątkiem. Na samym końcu wkładamy wołowinę, pokrojoną w paski. Podsmażamy i podlewamy śmietanką 30-proc. Ostatnim etapem jest dorzucenie makaronu ugotowanego na al dente. Wszystko doprawiamy solą i pieprzem. Dekorujemy startym parmezanem i bazylią.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nowiny24.pl Nowiny 24