Prawdziwie włoskie dania proponuje Krystian Szymaniewicz, szef kuchni z restauracji Sapori Italiani w Rzeszowie. I zachęca wszystkich do odkrycia oraz poznania ich niepowtarzalnego smaku.
- To prosta, świeża, przyrządzana z oryginalnych produktów kuchnia - podkreśla znawca kuchni włoskiej. - Króluje w niej przede wszystkim świeża bazylia, o niezwykłym smaku oraz aromacie.
Kuchnia włoska słynie szczególnie z makaronów. Restauracja oferuje różnorodne włoskie pasty, sprowadzane prosto Półwyspu Apenińskiego. Szef kuchni oryginalne receptury oraz kunszt przyrządzania tych potraw przywiózł z Włoch, gdzie pracował przez kilkanaście lat. Przywiązuje wagę do tego, aby potrawy były nie tylko smaczne, ale także ładnie podane.
Dziś opowiada nam o sekretach gotowania makaronu i przyrządzania pizzy. Jak przyrządzić prawdziwą, włoską pizzę? Nasz ekspert zapewnia, że wystarczy zachować kolejność działań podanych w przepisie (który może zdradzić zainteresowanym), a otrzymamy wymarzone ciasto.
Gotowanie makaronu też jest bardzo proste. Oczywiście, jeśli przestrzega się kilku pewnych zasad. Po pierwsze, musimy sprawdzić czas gotowania makaronu (podany zawsze na opakowaniu) i koniecznie go przestrzegać. Jeśli woda się zagotuje, dodajemy do niej jedną łyżkę soli. Makaron nie będzie się kleił zarówno podczas gotowania, jak i po jego wyciągnięciu, jeśli dodamy do wody jedną łyżkę oliwy. Nie gotujemy pod przykryciem i mieszamy od czasu do czasu.
Dziś szef kuchni dzieli się z Czytelnikami Nowin przepisem na makaron z sosem z grzybów leśnych i parmezanem.
Restauracja Sapori Italiani znajduje się w Galerii Graffica w Rzeszowie. Oferuje różnorodne prawdziwe włoskie makarony i desery. Dużym powodzeniem cieszą się krokiety ryżowe z mięsem, pulpety ryżowe z nadzieniem mięsnym, krokiety ziemniaczane i pulpety z kurczaka. W restauracji można także zamówić tradycyjną włoską zupę jarzynową z parmezanem i bazylią oraz zapiekane w piecu omułki.
Przepis na makaron "Tagliatelle al Funghi" z sosem z grzybów leśnych i parmezanem
Składniki dla 4 osób:
- 2 łyżki stołowe oliwy extra vergin
- 1 ząbek czosnku
- 200 dag mieszanki grzybów leśnych (prawdziwki, borowiki, kurki)
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
- 100 dag sera parmezan
- 400 dag makaronu - wstążka (najlepszy włoski tagliatelle)
Wykonanie:
- W garnku gotujemy makaron aldente (nie za miękki i nie za twardy. Musimy go czuć). Na patelnię wlewamy oliwę i szklimy na niej czosnek. Grzyby kroimy w ćwiartkę i wrzucamy na oliwę z zeszklonym czosnkiem. Dodajemy sól i pieprz. Dusimy wszystko do momentu uzyskania przez grzyby miękkości. Następnie wlewamy do podduszonych grzybów odrobinę wody z gotującego się makaronu, aby uzyskać konsystencję sosu. Dodajemy pietruszkę.
- Gotowy makaron wyciągamy z wody i wrzucamy na patelnię. Dodajemy starty ser parmezan. Dolewamy wodę z makaronu, aby uzyskać kremowy sos grzybowo - serowy.
- Gotowy makaron wykładamy na talerz i dekorujemy natką pietruszki. Podajemy na ciepło.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Była naszą olimpijską królową. Dziś Otylię Jędrzejczak trudno rozpoznać [ZDJĘCIA]
- Tamara Arciuch pokazała syna. Znacie go z telewizji, choć bardzo się zmienił [FOTO]
- Niespodziewane problemy u Cichopek i Kurzajewskiego. Poprosili o pomoc ekspertkę
- Prawda o tajemniczym związku Janiaka właśnie wyszła na jaw! Nikt tego nie wiedział