Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Szef kuchni poleca: Przepis na zrazy wołowe z warzywami

Ula Sobol
Szef kuchni Bartłomiej Brudek prezentuje zrazy wołowe zawijane z warzywami.
Szef kuchni Bartłomiej Brudek prezentuje zrazy wołowe zawijane z warzywami. Krzysztof Kapica
Zrazy wołowe z warzywami poleca szef kuchni z restauracji Guzik współpracującej ze Sweetdeal.pl

Guzik

Guzik

Restauracja mieści się przy ul. Krzyżanowskiego w Rzeszowie. To pierwsza w stolicy Podkarpacia restauracja dla rodzin z dziećmi. Oferuje różnorodne dania zarówno dla najmłodszych, jak i dorosłych. Dużym powodzeniem cieszą się tutaj przekąski m.in. bakłażan zapiekany z mozarellą, fishcakes i tarta warzywna. W restauracji można także zamówić grillowanego łososia z cukinią, polędwiczki z grillowanymi warzywami, nadziewaną pomidorami oraz mozzarellą pierś z kurczaka. Dla małych łakomczuchów zaś - pulpeciki w sosie koperkowym, naleśniki z serem i racuszki z jabłkami.
Restauracja organizuje urodziny, imieniny, chrzciny, komunie i spotkania rodzinne.

Zdrowe, pożywne i smaczne dania zarówno dla dzieci, jak i dorosłych proponuje Bartłomiej Brudek, szef kuchni z restauracji Guzik w Rzeszowie, gdzie można zarówno wypić świeżo paloną kawę, zjeść coś konkretnego, jak i pobawić się z dziećmi. To pierwsza w mieście rodzinna restauracja dla dorosłych i dzieci.

Od dziś możesz spróbować, jak smakuje dziecięce menu. Wejdź na Sweetdeal.pl i kup za pół ceny voucher na danie w restauracji Guzik

- U nas nikt się nie martwi, że jego dziecko głośno się zachowuje, rozrzuca zabawki czy przeszkadza innym osobom w restauracji - zapewnia właścicielka Magdalena Delmaczyńska. - Drewniany plac zabaw zapewni każdemu dziecku tyle atrakcji, że jeszcze po pasjonującej zabawie zje ze smakiem przygotowany przez kucharzy posiłek.
Szef kuchni podkreśla, że serwują zdrową i świeżą kuchnię. - Jest w niej mało tłuszczu, dużo sezonowych warzyw, owoców i świeżych ziół - przekonuje Bartłomiej Brudek. - Komponując menu staramy się iść w parze z porami roku i pokazać jak różnorodne może być jedzenie.
Szef kuchni swoje doświadczenie kulinarne zdobył w Anglii. Tam też uświadomił sobie, że gotowanie to jego pasja, którą chce pogłębiać i bliżej poznawać. - Nie wyobrażam sobie, że mógłbym robić coś innego - śmieje się Bartłomiej.

Dziś opowiada nam o sposobach przygotowania potraw dla dzieci. Podkreśla, że najważniejsza jest świeżość.

- Staram się wyczarowywać jednocześnie zdrowe i smaczne dania. Zwracam uwagę, aby było kolorowo na talerzu, bo im potrawa staje się bardziej atrakcyjna, tym skuteczniej przyciągnie wzrok i uwagę dziecka. Dlatego ważny jest nie tylko kolor, ale także kształt i forma podania - wylicza szef kuchni.
Standardem są oczywiście mniejsze dziecięce porcje, a w nich często również mniejsze kawałki jedzenia i różne urozmaicenia m.in. makaron w kształcie literek. Bartłomiej ma świadomość, że poprzez serwowanie zdrowych dań inwestuje w przyszłość młodego pokolenia. - Dziecko, które je wartościowe produkty, ma zapewnione właściwy rozwój - zaznacza.

- Ale w "Guziku" dobrze zjeść może także dorosły - zapewnia właścicielka restauracji i pokazuje menu. Jest w nim Hamburger Guzikowy, czyli wykonywana w Guziku bułka oraz wołowy hamburger zrobiony ze świeżego mięsa z konfiturą z czerwonej cebuli, serwowany z frytkami.
Dziś szef kuchni dzieli się z Czytelnikami Nowin przepisem na zrazy wołowe zawijane z warzywami.

Zrazy wołowe zawijane z warzywami

Składniki (na 4 porcje):

800 dag udźca wołowego, 3 cebule, 3 marchewki, 100 dag ogórków kiszonych, 100 dag cukini, 3 łyżki musztardy, 1l czerwonego wina wytrawnego, mąka, sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy.

Wykonanie:

Umyć i osuszyć mięso. 2 cebulę, ogórki, marchew i cukinię pokroić w cienkie słupki. Wyporcjować mięso w poprzek włókien na plastry, a następnie rozbić tłuczkiem na grubość 1 cm i posolić. Na każdym plastrze mięsa rozsmarować musztardę. Nałożyć po kilka słupków cukini, cebuli oraz ogórka i marchewki. Zrazy zawinąć w rulon i spiąć końce wykałaczkami, następnie oprószyć mąką i obsmażyć z obu stron na gorącym tłuszczu.
Zrazy przełożyć do garnka, podlać winem, przykryć garnek i dusić. Na pozostałym tłuszczu podsmażyć pokrojoną w kostkę 1 cebulę. Do garnka ze zrazami dodać cebulę oraz przyprawy. Dusić mięso od czasu do czasu mieszając, aby zapobiec jego przywieraniu (około 1,5 godziny), do miękkości.
Zrazy podawać wedle upodobania z pure ziemniaczanym lub kaszą gryczaną i surówką.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nowiny24.pl Nowiny 24