Guzik
Guzik
Restauracja mieści się przy ul. Krzyżanowskiego w Rzeszowie. To pierwsza w stolicy Podkarpacia restauracja dla rodzin z dziećmi. Oferuje różnorodne dania zarówno dla najmłodszych, jak i dorosłych. Dużym powodzeniem cieszą się tutaj przekąski m.in. bakłażan zapiekany z mozarellą, fishcakes i tarta warzywna. W restauracji można także zamówić grillowanego łososia z cukinią, polędwiczki z grillowanymi warzywami, nadziewaną pomidorami oraz mozzarellą pierś z kurczaka. Dla małych łakomczuchów zaś - pulpeciki w sosie koperkowym, naleśniki z serem i racuszki z jabłkami.
Restauracja organizuje urodziny, imieniny, chrzciny, komunie i spotkania rodzinne.
Zdrowe, pożywne i smaczne dania zarówno dla dzieci, jak i dorosłych proponuje Bartłomiej Brudek, szef kuchni z restauracji Guzik w Rzeszowie, gdzie można zarówno wypić świeżo paloną kawę, zjeść coś konkretnego, jak i pobawić się z dziećmi. To pierwsza w mieście rodzinna restauracja dla dorosłych i dzieci.
- U nas nikt się nie martwi, że jego dziecko głośno się zachowuje, rozrzuca zabawki czy przeszkadza innym osobom w restauracji - zapewnia właścicielka Magdalena Delmaczyńska. - Drewniany plac zabaw zapewni każdemu dziecku tyle atrakcji, że jeszcze po pasjonującej zabawie zje ze smakiem przygotowany przez kucharzy posiłek.
Szef kuchni podkreśla, że serwują zdrową i świeżą kuchnię. - Jest w niej mało tłuszczu, dużo sezonowych warzyw, owoców i świeżych ziół - przekonuje Bartłomiej Brudek. - Komponując menu staramy się iść w parze z porami roku i pokazać jak różnorodne może być jedzenie.
Szef kuchni swoje doświadczenie kulinarne zdobył w Anglii. Tam też uświadomił sobie, że gotowanie to jego pasja, którą chce pogłębiać i bliżej poznawać. - Nie wyobrażam sobie, że mógłbym robić coś innego - śmieje się Bartłomiej.
Dziś opowiada nam o sposobach przygotowania potraw dla dzieci. Podkreśla, że najważniejsza jest świeżość.
- Staram się wyczarowywać jednocześnie zdrowe i smaczne dania. Zwracam uwagę, aby było kolorowo na talerzu, bo im potrawa staje się bardziej atrakcyjna, tym skuteczniej przyciągnie wzrok i uwagę dziecka. Dlatego ważny jest nie tylko kolor, ale także kształt i forma podania - wylicza szef kuchni.
Standardem są oczywiście mniejsze dziecięce porcje, a w nich często również mniejsze kawałki jedzenia i różne urozmaicenia m.in. makaron w kształcie literek. Bartłomiej ma świadomość, że poprzez serwowanie zdrowych dań inwestuje w przyszłość młodego pokolenia. - Dziecko, które je wartościowe produkty, ma zapewnione właściwy rozwój - zaznacza.
- Ale w "Guziku" dobrze zjeść może także dorosły - zapewnia właścicielka restauracji i pokazuje menu. Jest w nim Hamburger Guzikowy, czyli wykonywana w Guziku bułka oraz wołowy hamburger zrobiony ze świeżego mięsa z konfiturą z czerwonej cebuli, serwowany z frytkami.
Dziś szef kuchni dzieli się z Czytelnikami Nowin przepisem na zrazy wołowe zawijane z warzywami.
Zrazy wołowe zawijane z warzywami
Składniki (na 4 porcje):
800 dag udźca wołowego, 3 cebule, 3 marchewki, 100 dag ogórków kiszonych, 100 dag cukini, 3 łyżki musztardy, 1l czerwonego wina wytrawnego, mąka, sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy.
Wykonanie:
Umyć i osuszyć mięso. 2 cebulę, ogórki, marchew i cukinię pokroić w cienkie słupki. Wyporcjować mięso w poprzek włókien na plastry, a następnie rozbić tłuczkiem na grubość 1 cm i posolić. Na każdym plastrze mięsa rozsmarować musztardę. Nałożyć po kilka słupków cukini, cebuli oraz ogórka i marchewki. Zrazy zawinąć w rulon i spiąć końce wykałaczkami, następnie oprószyć mąką i obsmażyć z obu stron na gorącym tłuszczu.
Zrazy przełożyć do garnka, podlać winem, przykryć garnek i dusić. Na pozostałym tłuszczu podsmażyć pokrojoną w kostkę 1 cebulę. Do garnka ze zrazami dodać cebulę oraz przyprawy. Dusić mięso od czasu do czasu mieszając, aby zapobiec jego przywieraniu (około 1,5 godziny), do miękkości.
Zrazy podawać wedle upodobania z pure ziemniaczanym lub kaszą gryczaną i surówką.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Fitkau-Perepeczko nie nosi stanika. Pokazała z bliska, jak wygląda jej dekolt!
- Tak wygląda Bohun z "Ogniem i Mieczem". 60-latek nie przypomina siebie sprzed lat
- Wystrojona Cichopek dystansuje się od Kurzajewskiego na imprezie. Kryzys w niebie?
- Nieznana przeszłość Anity Werner. Zdjęcia dziennikarki w negliżu