W skrócie
Szparagi – właściwości sezonowego warzywa i kalorie
Zielone i białe szparagi są popularne w kuchni wegetariańskiej oraz wśród osób ceniących sobie zdrowe odżywianie. Warto wiedzieć, że 100 g szparagów to jedynie 20 kcal. Warto je jeść, bo sezon na szparagi jest dość krótki. Warzywa te są m.in. źródłem:
- witaminy A,
- witaminy C,
- witaminy K,
- witamin z grupy B,
- potasu,
- kwasu foliowego,
- żelaza,
- cynku.
Kliknij w przycisk, aby zobaczyć dania ze szparagami od mistrzów kuchni, m.in. Andrzeja Polana, Roberta Makłowicza czy Darii Ładochy
Szparagi białe czy zielone? Roberta Makłowicza ma swój typ
Robert Makłowicz, znany kucharz, historyk i osobowość kulinarna, w nagraniu zatytułowanym „Szparagi: kurs podstawowy + sos holenderski” opublikowanym na kanale Youtube przedstawia prosty przepis na to sezonowe warzywo. Nie ukrywa, że szparagi to jedna z tych rzeczy, które on lubi w kuchni najbardziej i na które przez cały rok czeka z niecierpliwością.
- Najpierw trzeba parę słów wstępu powiedzieć. Panuje w tej kwestii w naszym kraju wiele nieporozumień. Po pierwsze ludzie myślą, że lepsze są szparagi zielone. To nieprawda. Szparagi białe są moim skromnym zdaniem i wielu innych, jednym z najlepszych warzyw, jakie w ogóle Pan Bóg stworzył – uważa Robert Makłowicz.
Następnie w swoim filmiku wyjaśnia różnice między zielonymi szparagami a białymi. Zaznacza, że tkwi ona nie tylko w kolorze. Zielone to takie, które miały kontakt z powietrzem, a promienie słońca miały okazję do wprowadzenia procesu fotosyntezy. Zielenieją pod wpływem wytwarzającego się chlorofilu. Białe szparagi wyjmowane są natomiast spod ziemi. Następnie kucharz obala w filmiku drugą tezę dotyczącą szparagów - im cieńsze, tym smaczniejsze. Według Roberta Makłowicza jest na odwrót.
- Dlaczego ludzie boją się u nas białych szparagów? Bo nie wiedzą, co z nimi zrobić. Szparagi trzeba wstępnie bardzo pieczołowicie, acz prosto przygotować - uważa kucharz.
Dodaje, że powinno się je złamać w zdrewnianym miejscu i radzi, by użyć do tego specjalnego noża do obierania szparagów oraz unikać obierania główek. Najwięcej sił trzeba włożyć w dokładne obranie warzyw, bo wierzchnia część jest łykowata.
Jak przechowywać szparagi? Jagna Niedzielska radzi
Znana kucharka i edukatorka żywieniowa radzi na swoim Instagramie, jak przechowywać szparagi. Zachęca, by trzymać je pionowo w szklance lub słoiku z wodą na drzwiach lodówki. Podpowiada też, aby nie przełamywać zdrewniałych końcówek a obcinać je nożem. Dzięki temu nie zmarnuje się ich zbyt wiele.
Pizza ze szparagami – przepis z bloga „Obiad gotowy”
Julianna Bednarczuk z Lublina jest autorką bloga kulinarnego „Obiad gotowy”. Pasjonuje się gotowaniem i fotografią kulinarną. Blogerka podzieliła się z nami przepisem na pizzę ze szparagami i salami.
- Kiedyś nie wiedziałam nawet, że można jeść szparagi. U babci w ogródku rósł piękny krzak asparagusa, liście którego służyły jako ozdoba bukietów. Wtedy do głowy nie przyszło mi, że młode pędy można jeść... Może to i dobrze, bo z nimi wiejskie bukiety były okazałe i piękne. Teraz, w sezonie, szparagi przygotowuję na różne sposoby. Od prostej, minimalistycznej wręcz wersji - z masłem i bułką tartą, poprzez szparagi z jajkiem sadzonym i sosem holenderskim, zapiekanki, sałatki, a najbardziej lubimy szparagi owinięte plastrem boczku i zapieczone w piekarniku. Szkoda, że sezon szparagowy trwa tak krótko - mówi Julianna Bednarczuk.
Przepis na pizzę ze szparagami i salami

2 sztuki
Składniki:
- 300 g mąki typ 00 (lub innej mąki pszennej)
- 180 ml wody mineralnej
- 15 g drożdży świeżych
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 4 łyżki oliwy
dodatki:
- 1 pęczek cienkich zielonych szparagów
- 100 g salami
- 1 duża czerwona cebula
- 2 kulki mozzarelli
- 100 ml sosu pomidorowego
Przygotowanie:
- Wodę trochę podgrzać. Drożdże pokruszyć, wymieszać z cukrem, łyżeczką mąki i pół szklanki wody, odstawić w ciepłe miejsce, aż zaczyn ruszy i wypełni prawie całą szklankę.
- Mąkę przesiać z solą do miski, wlać wodę, zaczyn i wyrobić miękkie gładkie ciasto.
- Wyrabianie zazwyczaj trwa około 10 minut, a ciasto przestaje być klejące.
- Wlać oliwę, znów wyrabiać kilka minut, aż cała wchłonie się w ciasto.
- Z ciasta uformować kulę, posmarować oliwą (zapobiegnie to wysychaniu ciasta z wierzchu), przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrastania na około 1-1,5 godziny (powinno co najmniej podwoić objętość).
- Po tym czasie ciasto podzielić 2 kawałki, każdy rozciągnąć na wielkość blaszki, zostawiając grubość ciasta według własnego gustu. Podczas formowania placka lepiej nie używać wałka, pozwoli to zachować puszystość ciasta.
- W międzyczasie przygotować dodatki: szparagi dobrze opłukać, odłamać zdrewniałe końce (cienkie szparagi zazwyczaj nie mają ich wcale), osuszyć na papierowym ręczniku.
- Grubsze szparagi zblanszować: zanurzyć na pół minuty we wrzątku, a następnie włożyć do zimnej wody, odcedzić, osuszyć na papierowym ręczniku, dodatkowo można przekroić wzdłuż na pół.
- Cebulę obrać, pokroić w piórka.
- Salami pokroić w plasterki.
- Mozzarellę wyjąc z zalewy, pokroić w plastry.
- Na ciasto wyłożyć składniki: sos pomidorowy, ser, cebulę, szparagi i salami, wstawić do nagrzanego do 250-280°C piekarnika, piec około 7-10 minut (w zależności od grubości ciasta).
W naszej galerii najdziecie więcej dań ze szparagami wykonanych przez znanych szefów kuchni i blogerów kulinarnych.
Szparagi białe czy zielone? Makłowicz ma swój typ. Jak przec...
Gotuj zdrowo

Morphy Richards
Morphy Richards 6,5l 3in1 Supreme Precision 461007

Morphy Richards
Morphy Richards 6,5l 3in1 Supreme Precision 461007

Morphy Richards
Morphy Richards 6,5l 3in1 Supreme Precision 461007
Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na Twitterze!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?