Sztuka układania sztućców jest pewnego rodzaju ceremonią, na którą składają się poszczególne zasady i etapy. Naczelnym założeniem jest układanie ich zawsze od wewnątrz. Te, które znajdują się najbardziej na zewnątrz, używane są w pierwszej kolejności.
Po prawej stronie umieszczamy łyżki i zwrócone ostrzem do środka noże, po lewej zaś widelce. Jeśli dodatkowo planujemy serwować deser, to sztućce do tego przeznaczone powinny znajdować się nad talerzem - łyżeczki skierowane główką w lewo, zaś widelczyki w prawo.
Pamiętać należy, że po każdej stronie nakrycia mogą leżeć maksymalnie trzy sztućce. Jeśli serwowane dania wymagają ich większej ilości, należy resztę sukcesywnie donosić. Ciekawostką jest to, że w Polsce widelce i łyżki układa się wypukłą stroną do dołu, podczas gdy na oficjalnych przyjęciach we Francji i Stanach Zjednoczonych robi się to całkiem odwrotnie.
Nóż
Kolekcja Atlantis Villa Italia (fot. Villa Italia )Noże znane były już w starożytności, jednak ich współczesny kształt o zaokrąglonym ostrzu powstał dopiero na przełomie XVI i XVII wieku.
Wyróżnia się cztery główne kategorie noży. Krótki, szeroki, zakończony ostrymi ząbkami przeznaczony jest do masła i pieczywa. Nóż zakąskowy i nóż do drugiego dania różnią się od siebie tylko wielkością. Nowością w asortymencie
sztućców jest natomiast nóż do ryby.
Istnieje także specjalistyczna grupa noży: do serów, ostryg, skrawak do krojenia plastrów. Przygotowując stół na przyjęcie gości trzeba więc dokładnie przemyśleć, jakie sztućce ułożyć. Muszą być one nie tylko odpowiednie, ale także piękne.
Widelec
[obrazek3] Kolekcja Capitan Satin Villa Italia. (fot. Villa Italia)Widelec przywędrował do Europy z Bliskiego Wschodu, gdzie używano go podczas bardzo ważnych uroczystości. Początkowo miał tylko dwa ząbki, z biegiem lat dokonano jego licznych modyfikacji, by ułatwić i umilić jedzenie.
Podobnie jak wśród noży, także widelce występują w różnych kształtach i wielkościach. W zależności od tego co i jak podajemy, używamy uniwersalnego stołowego, dwudziestocentymetrowego zakąskowego lub widelca deserowego.
Ale ważne jest nie tylko dobranie sztućców do odpowiedniego dania, ale także dopasowanie ich do porcelany i rodzaju przyjęcia.
Łyżka
Historia łyżki zaczyna się już w epoce neolitu. Ich kształt od tamtych czasów znacząco się jednak zmienił, aż do tego który funkcjonuje obecnie. W średniowieczu, gdy zupy właściwie zniknęły z jadłospisów, łyżki zeszły na drugi plan.
Współcześnie nie wyobrażamy sobie kuchni bez łyżki. Malutkie łyżeczki
do espresso, z długą rączką do kawy latte, deserowe, herbaciane. Mamy łyżkę w cukierniczce, łyżkę do sałaty, łyżkę do zupy. Skoro więc otaczają nas nieustannie warto zadbać, aby były nietuzinkowe i skromne jednocześnie.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Dawno niewidziana Szostak na imprezie. Bardzo się zmieniła [ZDJĘCIA]
- Roksana Węgiel i Kevin Mglej wezmą nowy ślub! Sensacyjne szczegóły tylko u nas
- Rozanielona Kinga Duda wije sobie nowe gniazdko w Warszawie! ZDJĘCIA TYLKO U NAS
- Grób Wojciecha Siemiona wyróżnia się na cmentarzu. Uwielbiany aktor zginął tragicznie