Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Sztuka układania sztućców

Alina Bosak
Kolekcja New York Villa Italia
Kolekcja New York Villa Italia Villa Italia
Trudno wyobrazić sobie ważny, elegancki posiłek bez odpowiedniej oprawy. Precyzyjnie rozścielony obrus i odpowiednio dobrana porcelana to nie wszystko. Trzeba jeszcze dobrze ułożyć sztućce.

Sztuka układania sztućców jest pewnego rodzaju ceremonią, na którą składają się poszczególne zasady i etapy. Naczelnym założeniem jest układanie ich zawsze od wewnątrz. Te, które znajdują się najbardziej na zewnątrz, używane są w pierwszej kolejności.

Po prawej stronie umieszczamy łyżki i zwrócone ostrzem do środka noże, po lewej zaś widelce. Jeśli dodatkowo planujemy serwować deser, to sztućce do tego przeznaczone powinny znajdować się nad talerzem - łyżeczki skierowane główką w lewo, zaś widelczyki w prawo.

Pamiętać należy, że po każdej stronie nakrycia mogą leżeć maksymalnie trzy sztućce. Jeśli serwowane dania wymagają ich większej ilości, należy resztę sukcesywnie donosić. Ciekawostką jest to, że w Polsce widelce i łyżki układa się wypukłą stroną do dołu, podczas gdy na oficjalnych przyjęciach we Francji i Stanach Zjednoczonych robi się to całkiem odwrotnie.

Nóż

Kolekcja Capitan Satin Villa Italia.
Kolekcja Capitan Satin Villa Italia. Villa Italia

Kolekcja Atlantis Villa Italia (fot. Villa Italia )Noże znane były już w starożytności, jednak ich współczesny kształt o zaokrąglonym ostrzu powstał dopiero na przełomie XVI i XVII wieku.

Wyróżnia się cztery główne kategorie noży. Krótki, szeroki, zakończony ostrymi ząbkami przeznaczony jest do masła i pieczywa. Nóż zakąskowy i nóż do drugiego dania różnią się od siebie tylko wielkością. Nowością w asortymencie
sztućców jest natomiast nóż do ryby.

Istnieje także specjalistyczna grupa noży: do serów, ostryg, skrawak do krojenia plastrów. Przygotowując stół na przyjęcie gości trzeba więc dokładnie przemyśleć, jakie sztućce ułożyć. Muszą być one nie tylko odpowiednie, ale także piękne.

Widelec

[obrazek3] Kolekcja Capitan Satin Villa Italia. (fot. Villa Italia)Widelec przywędrował do Europy z Bliskiego Wschodu, gdzie używano go podczas bardzo ważnych uroczystości. Początkowo miał tylko dwa ząbki, z biegiem lat dokonano jego licznych modyfikacji, by ułatwić i umilić jedzenie.

Podobnie jak wśród noży, także widelce występują w różnych kształtach i wielkościach. W zależności od tego co i jak podajemy, używamy uniwersalnego stołowego, dwudziestocentymetrowego zakąskowego lub widelca deserowego.

Ale ważne jest nie tylko dobranie sztućców do odpowiedniego dania, ale także dopasowanie ich do porcelany i rodzaju przyjęcia.

Łyżka

Historia łyżki zaczyna się już w epoce neolitu. Ich kształt od tamtych czasów znacząco się jednak zmienił, aż do tego który funkcjonuje obecnie. W średniowieczu, gdy zupy właściwie zniknęły z jadłospisów, łyżki zeszły na drugi plan.

Współcześnie nie wyobrażamy sobie kuchni bez łyżki. Malutkie łyżeczki
do espresso, z długą rączką do kawy latte, deserowe, herbaciane. Mamy łyżkę w cukierniczce, łyżkę do sałaty, łyżkę do zupy. Skoro więc otaczają nas nieustannie warto zadbać, aby były nietuzinkowe i skromne jednocześnie.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nowiny24.pl Nowiny 24