5 z 6
Poprzednie
Następne
To nie tylko "ładny chwast". Ta roślina zdziała cuda! Wrotycz pospolity sprawdzi się w walce ze szkodnikami
Wywar i gnojówka z ziół
Wywar – zioła zalewamy zimną wodą i gotujemy tak długo, jak to jest wskazane w przepisie, wywar pozostawiamy do ostygnięcia i dopiero cedzimy.
Gnojówka (inna nazwa macerat – gdyż tkanki są macerowane w wodzie) – po zalaniu wodą rozdrobnione tkanki roślinne są rozkładane przez bakterie, komórki roślinne uwalniają składniki zawarte wewnątrz nich. Ponieważ dochodzi do przemian bakteriologicznych wydzielane są różne gazy zwykle o nieprzyjemnym zapachu, wabiące muchy. Dlatego gnojówki przechowujemy w ustronnym miejscu, w miarę możliwości zabezpieczone przed owadami choć obecność larw owadów nie obniża wartości preparatu.
Także cedzenie, rozlewanie lub oprysk dobrze jest wykonać w takim terminie, kiedy nie ma domowników w pobliżu.