Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Takie produkty spożywcze mogą obniżyć ciśnienie krwi. Oto, co warto jeść przy nadciśnieniu [lista]

OPRAC.:
Magdalena Walczak-Grudzka
Magdalena Walczak-Grudzka
Wysokie ciśnienie krwi to jeden z głównych czynników ryzyka występowania chorób sercowo-naczyniowych. Szacuje się, że w Polsce na nadciśnienie tętnicze choruje aż 12 milionów osób. To, co jemy, może wpływać na ciśnienie krwi. Powszechnie wiadomo, że niektóre produkty mogą podnosić ciśnienie krwi - tak działają między innymi produkty zawierające kofeinę lub duże ilości soli. Odpowiednio zbilansowana dieta może również pomóc uregulować nieprawidłowe ciśnienie tętnicze krwi. Okazuje się, że są takie produkty spożywcze, które mogą obniżać ciśnienie krwi. I chociaż nie zastąpią leków, to stanowią ważne wsparcie w leczeniu nadciśnienia.Badania wykazały, że niektóre pokarmy mogą obniżać ciśnienie krwi. Oto konkretne produkty, które warto włączyć na stałe do diety i spożywać przynajmniej kilka razy w tygodniu, by obniżyć ciśnienie. Poznaj je teraz w naszej galerii >>>>>
Wysokie ciśnienie krwi to jeden z głównych czynników ryzyka występowania chorób sercowo-naczyniowych. Szacuje się, że w Polsce na nadciśnienie tętnicze choruje aż 12 milionów osób. To, co jemy, może wpływać na ciśnienie krwi. Powszechnie wiadomo, że niektóre produkty mogą podnosić ciśnienie krwi - tak działają między innymi produkty zawierające kofeinę lub duże ilości soli. Odpowiednio zbilansowana dieta może również pomóc uregulować nieprawidłowe ciśnienie tętnicze krwi. Okazuje się, że są takie produkty spożywcze, które mogą obniżać ciśnienie krwi. I chociaż nie zastąpią leków, to stanowią ważne wsparcie w leczeniu nadciśnienia.Badania wykazały, że niektóre pokarmy mogą obniżać ciśnienie krwi. Oto konkretne produkty, które warto włączyć na stałe do diety i spożywać przynajmniej kilka razy w tygodniu, by obniżyć ciśnienie. Poznaj je teraz w naszej galerii >>>>>unsplash.com
Badania wykazały, że niektóre produkty spożywcze mogą obniżać ciśnienie krwi. Właściwa dieta odgrywa ważną rolę przy nadciśnieniu. Wybierając odpowiednie produkty, można skutecznie uregulować zbyt wysokie ciśnienie krwi. Zobacz teraz, co warto jeść, by obniżyć ciśnienie krwi.

Takie produkty spożywcze mogą obniżyć ciśnienie krwi

Wysokie ciśnienie krwi to jeden z głównych czynników ryzyka występowania chorób sercowo-naczyniowych. Szacuje się, że w Polsce na nadciśnienie tętnicze choruje aż 12 milionów osób.

To Cię może też zainteresować

Według badań ktoś na świecie ma zawał serca co 40 sekund. Prawie połowa ludzi, którzy mają zawał serca, nie zdaje sobie z tego wtedy sprawy!

Nadciśnienie tętnicze należy do grupy chorób układu sercowo-naczyniowego, uważanych obecnie za jedną z głównych przyczyn zgonów w Polsce.

To, co jemy, może wpływać na ciśnienie krwi. Powszechnie wiadomo, że niektóre produkty mogą podnosić ciśnienie krwi - tak działają między innymi produkty zawierające kofeinę lub duże ilości soli. Odpowiednio zbilansowana dieta może również pomóc uregulować nieprawidłowe ciśnienie tętnicze krwi. Okazuje się, że są takie produkty spożywcze, które mogą obniżać ciśnienie krwi. I chociaż nie zastąpią leków, to stanowią ważne wsparcie w leczeniu nadciśnienia.

Jakie jest prawidłowe ciśnienie krwi? Oto normy ciśnienia tętniczego

Ciśnienie tętnicze krwi (CT) to siła, z jaką krew napiera na ściany dużych tętnic. Najnowsze normy podane przez Polskie Towarzystwo Kardiologiczne oraz Polskie Towarzystwo Nadciśnienia Tętniczego to:

  • 120-129/70-79 mm Hg – dla osób do 65. roku życia,
  • 130-139/70-79 mm Hg – dla osób powyżej 65. roku życia,
  • 130-149/70-79 mm Hg – dla osób powyżej 80. roku życia.

Te produkty spożywcze mogą obniżyć ciśnienie krwi - lista

Badania wykazały, że niektóre pokarmy – takie jak owoce, warzywa, orzechy i tłuste ryby – mogą obniżać ciśnienie krwi.

Rodzaje żywności, które mogą pomóc obniżyć ciśnienie krwi, obejmują:

  • owoce, takie jak kiwi i pomarańcze,
  • warzywa, na przykład zielone warzywa liściaste i buraki,
  • orzechy, na przykład pistacje i orzechy włoskie,
  • tłuste ryby, takie jak makrela,
  • przyprawy, takie jak cynamon.

Oto konkretne produkty, które warto włączyć na stałe do diety i spożywać przynajmniej kilka razy w tygodniu, by obniżyć ciśnienie. Poznaj je teraz w naszej galerii:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska