Marchew jest warzywem, znanym od wieków. Jej nasiona sprzed 4000-5000 lat znaleziono w Szwajcarii i Niemczech. Już wtedy musiała być więc obecna w Europie. Jej właściwości i przydatność w kuchni są doceniane od lat.
Marchewka jest jednym z pierwszych warzyw, podawanych dzieciom. Gotowana lub potarta stanowi świetne danie dla niemowlaka. Jest lekkostrawna, polecana także chorym, ze względu na dużą zawartość witamin i minerałów.
Dodaje także energii, oczyszcza z toksyn, poprawia apetyt, reguluje przemiany metaboliczne w organizmie. Marchew jest warzywem, które zyskuje w czasie gotowania.
To dzieje się z organizmem, gdy jemy marchew
W Polsce marchew jest bardzo popularna, ale nie wszyscy zdają sobie sprawę, jakie właściwości posiada. Sprawdź kiedy powinniśmy jeść dużo marchwi, jakie ma witaminy, minerały, ile ma kalorii, a także w jaki sposób wpływa na nasz organizm. Zobacz koniecznie w naszej galerii.
Co to jest zapalenie gardła i migdałków?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Która się ubiera, a która "przebiera"? Projektant wziął pod lupę gwiazdy po 50-tce
- Bronisław Cieślak przed śmiercią wyznał prawdę o Cieślak i Miszczaku. Chwyta za serce
- Iza Krzan pokazała się tak, jak stworzył ją Bóg. Na ten widok opadną wam szczęki
- Ważne oświadczenie Jolanty Fraszyńskiej. "Mój coming out"