Por ma wiele właściwości odżywczych. Początkowo uznawany za przysmak biedoty, z czasem wkroczył na salony. Wszyscy kojarzymy go ze składnika włoszczyzny dodawanej do rosołu.
Por to źródło minerałów: m.in. wapń, żelazo, potas, cynk czy fosfor.
Oprócz podstawowych składników znajdziemy w tym warzywie, również witaminy tj. A, C oraz witaminy z grupy B.
Większość z nas wykorzystuje tylko jego część białą, ale to błąd. Z zielonej części także można przygotować smaczne potrawy lub wywar.
Oto dlaczego warto jeść por - lista
Kupione warzywo, najlepiej jeszcze nie umyte i w całości, przechowywać w lodówce, gdzie przetrwać może nawet do 2 tygodni w stanie niezmienionym. Zobaczcie w galerii poniżej, kto powinien włączyć por do swojej diety i dlaczego.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na Twitterze!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
Polecane oferty
kup teraz

Reserved - Sukienka midi z wiskozy - Różowy
Sukienka midi z wiskozy
kup teraz

Reserved - Sukienka maxi z koronką - Czarny
Sukienka maxi z koronką
kup teraz

Reserved - Sukienka na jedno ramię - Niebieski
Sukienka na jedno ramię
kup teraz

Reserved - Sukienka z autorskim printem - Wielobarwny
Sukienka z autorskim printem
kup teraz

Reserved - Sukienka ze strukturalnej dzianiny - Turkusowy
Sukienka ze strukturalnej dzianiny
iPolitycznie - Ustawa o wyrównywaniu szans w przygotowaniu - skrót