Spis treści
- Dziwne polskie potrawy regionalne. Spotkamy je wszędzie!
- Czernina – perełka wśród dziwnych potraw regionalnych
- Dziwne potrawy regionalne. Podhalańska żentyca
- Gruszki i skwarki, czyli grusconka
- Podlaska buza – fermentowany napój z kaszy jaglanej
- Piróg biłgorajski. Dziwna potrawa, która oszukuje
- Dziwne potrawy regionalne czasem są proste. Wodzionka
- Szwindel – zupa mleczna po pomorsku
Dziwne polskie potrawy regionalne. Spotkamy je wszędzie!
Polska to kraj, który może się pochwalić bardzo zróżnicowaną kulturą regionalną. W zależności od tego, czy trafisz na południe, północ, a może na kresy – z tak różnymi doświadczeniami możesz się spotkać. Nie inaczej jest z kuchnią!
Znane nam są opowieści o obcokrajowcach z Zachodniej Europy, którzy z niesmakiem słuchają o tradycyjnych polskich daniach. Uwielbiany przez Polaków bigos to „zepsuta” kapusta z mięsem, kiszone ogórki to przecież „zepsute” warzywa. Smalec nie mieści się w głowie, pierogi to mączno-serowa bomba kaloryczna.
Niewiele robimy sobie z tych zagranicznych grymasów, bo przecież wiemy, że zwykle znikają po spróbowaniu potrawy. Ale na polskiej tradycyjnej mapie kulinarnej znajdziemy również dania, które… lekko mówiąc, wywołałyby lekki sceptycyzm i u rodaków.