Ten ekspresowy sos holenderski zrobisz w minutę. Przepis poleca Plate By Kate. Sekret sosu tkwi w technice, a najważniejsze są 2 składniki

Kasia Nowicka
Sos holenderski to świetny dodatek do szparagów oraz dań z grilla. Kliknij w zdjęcie, żeby przejść do galerii i zobaczyć, jak go zrobić.
Sos holenderski to świetny dodatek do szparagów oraz dań z grilla. Kliknij w zdjęcie, żeby przejść do galerii i zobaczyć, jak go zrobić. Kasia Nowicka
Udostępnij:
Trudno zrobić samemu sos holenderski? Tak mówią, ale to nieprawda. Mam dla was sprawdzony sposób na ekspresowy sos holenderski, który zawsze się udaje. Podkreśli smak szparagów, młodych, gotowanych warzyw czy karczochów. Idealny do jajek, równie dobrze smakuje z wędzonym łososiem. Klasyczny, delikatny i pyszny - pisze blogerka Plate By Kate, czyli Kasia Nowicka i poleca przepis na ekspresowy sos holenderski.

W skrócie

Sos holenderski w kuchni

Bez niego nie ma kuchni francuskiej. Choć nazwa sugeruje zupełnie inne pochodzenie. To właśnie Holendrzy przywieźli recepturę sosu nad Sekwanę. Podawano go na holenderskim dworze królewskim i to w holenderskiej książce kucharskiej z XVI wieku można znaleźć pierwsze wzmianki o słynnym sosie.

Francuzom, którzy zdecydowanie wiedzą, co w kuchni jest dobre, sos holenderski zasmakował do tego stopnia, że wszedł do kanonu kulinarnej sztuki. Przepis na „szparagi z pachnącym sosem” w swojej książce kucharskiej w 1651 roku zamieścił francuski mistrz kuchni François de La Varenne. Znalazło się w niej wiele znanych i lubianych od średniowiecza receptur, a to oznacza, że sos holenderski może być znacznie starszy, niż się wydaje.

Pyszny „holender” w wersji klasycznej

Historia sosu jest długa i tajemnicza, lista potrzebnych składników – wręcz przeciwnie. Najważniejsze są świeże żółtka i dobrej jakości masło. Nawet nie myślcie o margarynie albo miksie tłuszczów udających masło. Do tego sok z cytryny, sól i pieprz.

Sposobów na zrobienie „holendra” jest tyle, ilu kucharzy. W wersji klasycznej żółtka wolno ubijamy z klarowanym masłem, jednocześnie podgrzewając sos w kąpieli wodnej. To nie lada sztuka. I w dodatku - ryzykowna. Sos łatwo się warzy i zamiast aksamitnego dodatku nie raz miałam w garnuszku maślano-jajeczną zupę. Na szczęście są inne sposoby – mój ekspresowy sos holenderski.

Przepis na ekspresowy sos holenderski

Przygotowanie w wersji ekspresowej zajmuje nie więcej niż minutę. Szybko? Tak, ale co najważniejsze - nasz „holender” na pewno się nie zwarzy. Sekret tkwi w technice. Potrzebujesz blendera ręcznego i słoika o średnicy zbliżonej do średnicy blendera. Naczynie nie powinno być zbyt szerokie – sos trzeba zmiksować błyskawicznie, poruszając blenderem w górę i w dół a nie na boki.

Ekspresowy sos holenderski bez wysiłku zrobisz tuż przed podaniem. Często, zwłaszcza w czasie sezonu na szparagi, w lodówce mam spory zapas. Po przygotowaniu po po prostu zakręcam słoik i wstawiam do lodówki. Przed podaniem wkładamy słoik do miski wypełnionej ciepłą, ale nie wrzącą wodą. Gdy zacznie się topić dokładnie mieszam i gotowe. Można prościej? Ekspresowy sos holenderski będzie idealny do szparagów – sezon na szparagi trwa, a wszystko na ich temat przeczytacie na blogu Plate By Kate.

Smacznego!

Jak zrobić błyskawiczny sos holenderski?

Żółtka, sok z cytryny włóż do słoika z szeroką szyjką. W małym rondelku rozpuść masło. Ostudź do temperatury pokojowej.
Żółtka, sok z cytryny włóż do słoika z szeroką szyjką. W małym rondelku rozpuść masło. Ostudź do temperatury pokojowej.
Kasia Nowicka

Składniki

  • 3 żółtka duże (L)
  • 100 g masła
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/3 łyżeczki soli

Przygotowanie

  1. Żółtka, sok z cytryny włóż do słoika z szeroką szyjką.
  2. W małym rondelku rozpuść masło. Ostudź do temperatury pokojowej.
  3. Do słoika włóż blender i dokładnie zmiksuj żółtka z sokiem z cytryny i solą.
  4. Cały czas miksując powoli wlewaj roztopione masło. Miksuj kilka sekund aż sos zgęstnieje.

PS. Jeśli szukasz ciekawych pomysłów na co dzień i od święta, zapraszam na bloga Plate By Kate. Możesz też polubić stronę na na Facebooku i zaobserwować profil na Instagramie.

Kasia Nowicka

Sos holenderski to świetny dodatek do szparagów oraz dań z grilla. Kliknij w zdjęcie, żeby przejść do galerii i zobaczyć, jak go zrobić.

Ten ekspresowy sos holenderski zrobisz w minutę. Przepis pol...

Zobacz też inne tematy ze Strony Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

miejsce #1

Joseph Joseph

Joseph Joseph Durszlak Kwadratowy Biały (40092)

138,21 zł51,92 zł-62%
miejsce #2

Gerlach

Gerlach Dziadek Do Orzechów Solid

82,95 zł39,00 zł-53%
miejsce #3

Leifheit

Leifheit Trzepaczka do piany Proline (03031)

39,00 zł29,00 zł-26%
miejsce #5

Clatronic

Clatronic 1400 W FD3516

245,60 zł209,00 zł-15%
miejsce #6

Browin

BROWIN Szybkowar 7L (340207)

180,40 zł167,90 zł-7%
Materiały promocyjne partnera

Co jeść w sierpniu?

Materiał oryginalny: Ten ekspresowy sos holenderski zrobisz w minutę. Przepis poleca Plate By Kate. Sekret sosu tkwi w technice, a najważniejsze są 2 składniki - Strona Kuchni

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Więcej informacji na stronie głównej Nowiny 24
Dodaj ogłoszenie