Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

TŁUSTY CZWARTEK 2018. Kiedy wypada tłusty czwartek, skąd się wzięła tradycja. Data, dzień, kiedy kończy się karnawał

red
K.Łokaj
Tłusty czwartek to nieodzowny znak, że kończy się karnawał. Dlatego tego dnia nie liczymy kalorii, tylko oddajemy się słodkiemu obżarstwu. Kiedy w 2018r. wypada tłusty czwartek i skąd się wzięła ta tradycja?

Tłusty czwartek w 2018r. wypada 8 lutego. Dzień ten nie ma ustalonego terminu w kalendarzu, jego obchody związane są bowiem z datą świąt Wielkanocnych, a ta jest z kolei ruchoma. Tłusty czwartek poprzedza Środę Popielcową, która wyznacza rozpoczęcie Wielkiego Postu. Tłusty czwartek wypadający 8 lutego oznacza niestety bardzo szybki koniec karnawału. Warto przypomnieć, że np. w 2011 roku tłusty czwartek przypadł dopiero 3 marca, a w 2014 r. 27 lutego. Krótszy karnawał ostatnio mieliśmy w 2013 roku, kiedy tłusty czwartek przypadł na 7 lutego i w 2008, kiedy tłusty czwartek obchodziliśmy już 31 stycznia.

Tłusty czwartek to najlepszy dzień na to, żeby zapomnieć o liczeniu kalorii i oddać się słodkiemu obżarstwu. Tradycja obchodzenia tłustego czwartku jest silnie zakorzeniona w naszej kulturze - z tej okazji cukiernie przeżywają oblężenie, a spragnieni słodyczy klienci ustawiają się w długich kolejkach.

TŁUSTY CZWARTEK 2018: KIEDY WYPADA TŁUSTY CZWARTEK?

Tłusty czwartek wywodzi się prawdopodobnie z tradycji pogańskiej, w której symbolizować miał pożegnanie zimy. Z tej okazji objadano się mięsem czy słoniną. Wierzono, że jeśli w zapusty niczego na stole nie zabraknie, to szybciej nadejdzie wiosna, a kolejne miesiące będą obfitować we wszelakie dobra. Obecnie, rzecz jasna, nie wyobrażamy sobie tego dnia bez zjedzenia choćby jednego pączka, porcji chrustu (faworków), czy popularnej oponki. Podobno najbardziej lubimy pączki z marmoladą i płatkami róży, oblane lukrem oraz ozdobione kandyzowaną skórką z pomarańczy.

Czytaj też: Tłusty Czwartek tuż-tuż. Mistrzowie cukiernictwa zdradzają pączkowe sekrety [PRZEPIS NA PĄCZKI]

Zbliża się tłusty czwartek. - Dobry pączek ma w środku jasną obrączkę, jest lekki i pulchny - mówią Kazimierz i Kuba Rak, mistrzowie z Cukierni Julian Orłowski & Kazimierz Rak w Rzeszowie.<iframe src="//get.x-link.pl/920caf45-a1ee-1f14-9887-92eb282c5426,c1a9e8e9-77a7-a6a7-1a05-e70a37f9d11b,embed.html" width="854" height="480" frameborder="0" webkitallowfullscreen="" mozallowfullscreen="" allowfullscreen=""></iframe>

Tłusty czwartek. Kazimierz Rak: Pączki smażone na smalcu są ...

Jeśli nie będziemy kusić losu i zjemy pączka, to pamiętajmy, że aby go "spalić" musimy w szybkim tempie biegać przez ok. 30 minut lub przez godzinę jeździć na łyżwach.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nowiny24.pl Nowiny 24