reklama

Tłusty Czwartek zbliża się wielkimi "pączkami"

Michal OkrzeszowskiZaktualizowano 
W tym tygodniu "tłusty czwartek”. W menu muszą się znaleźć pączki i chrust.
W tym tygodniu "tłusty czwartek”. W menu muszą się znaleźć pączki i chrust. Dariusz Danek
Mówimy: "tłusty czwartek", myślimy: "pączki". Słowa, które jednym kojarzą się ze słodką przyjemnością i chwilą pofolgowania sobie, dla innych oznaczają prawdziwą harówkę.

W cukierni panuje "stan wyjątkowy". Już na pierwszy rzut oka widać, że nie jest to zwykły dzień pracy. Ruch, krzątanina, i ludzi jakby przybyło.

- Na ten jeden dzień zatrudniamy dodatkowo 6 osób na umowę-zlecenie - mówi Małgorzata Tomasik, mistrz cukierniczy, właścicielka rzeszowskiej Cukierni Jakubowski, gdzie praca zaczyna się w środę o godzinie 13. Trwa bez przerwy, mniej więcej do godziny 13. lub 14. następnego dnia. Pracownicy przychodzą na wyznaczone zmiany.

- Większość klientów kupuje pączki rano, dlatego zależy nam, by dotarły do sklepów jak najwcześniej - wyjaśnia nasza rozmówczyni. - Praca jest bardzo męcząca. Jesteśmy ciągle na nogach, w ruchu, prawie bez wytchnienia. Sądzę, że pracownicy woleliby dwa razy przeżyć okres przedświąteczny, niż jeden raz tłusty czwartek - dodaje. Słowa szefowej potwierdzają podwładni. - To najtrudniejszy dzień w roku - mówi Katarzyna Siwiec, cukiernik.

Z ciasta drożdżowego

A jak wygląda sama produkcja pączków? Najpierw trzeba wytworzyć ciasto drożdżowe. Następnie ciasto jest dzielone na kęsy. Z nich formuje się kulki, które później stają się pączkami. Należy je po prostu "ukręcić" na stolnicy. Taki pączek musi mieć nie tylko właściwy kształt, ale i odpowiednią sprężystość. Kręcenie pączków jest więc prawdziwą sztuką, a dla osób o kiepskich zdolnościach manualnych może być po prostu zmorą… "Ukręcone" pączki trafiają do specjalnych komór wzrostu - urządzeń, które wyglądem przypominają nieco domowy piekarnik. Kiedy pączki odpowiednio wyrosną, są smażone w wielkiej patelni elektrycznej.

- Mówi się, że prawdziwe pączki powinny być smażone tylko na smalcu. Jednak w dzisiejszych czasach większość cukierni, w tym nasza, używa tłuszczów roślinnych - wyjaśnia pani Małgorzata. W czasie smażenia trzeba być naprawdę czujnym. Po pierwsze - uważać na rozgrzany tłuszcz, który jest przecież bardzo niebezpieczny. Po drugie - trzeba pilnować pączków. Smażone zbyt krótko są surowe w środku, a zbyt długo - przypalają się. Skórka powinna mieć złoty kolor - równomierny z jednej i z drugiej strony oraz mieć jaśniejszą "obrączkę" po środku.
Po usmażeniu pączków cukiernicy przystępują do nadziewania i wykańczania.

- Mamy pączki nadziewane marmoladą różaną: posypywane cukrem pudrem, lukrowane ze skórką pomarańczową oraz polewane czekoladą - wymienia pani Małgorzata. - W naszej ofercie są też pączki z nadzieniem advocat - posypywane cukrem pudrem i lukrowane oraz mini pączki (nieco mniejsze od standardowych) z marmoladą różaną, posypywane cukrem pudrem.

Także faworki

W tłusty czwartek, a także przez cały karnawał, w cukierni można zaopatrzyć się również w inny tradycyjny przysmak - faworki, czyli chrust. - Można powiedzieć, że cukiernicy są "skazani" na pączki i faworki. Bo w tłusty czwartek klienci nie kupują żadnych innych ciastek - stwierdza nasza rozmówczyni. Podczas tej "gorącej nocy" cukiernia wytwarza kilkanaście tysięcy pączków.

Czy ta ciężka praca jest opłacalna?

- Oczywiście, jest pewien zysk, ale to nie są aż takie kokosy, jak mogłoby się wydawać. Jakieś 10-15 lat temu można było rzeczywiście nieźle zarobić na tłustym czwartku. Jednak w międzyczasie ceny surowców bardzo poszły w górę, co niestety podniosło koszty produkcji - zauważa właścicielka cukierni.

- Cukiernictwo to niełatwy kawałek chleba. Nie raz mieliśmy uczniów na praktykach, którzy nie posiadali odpowiednich predyspozycji do tego zawodu i byli zdziwieni, że trzeba aż tyle pracować. To często jest wina rodziców, którzy mówią: "Dziecko, ucz się na cukiernika. Dużo się nie napracujesz, a ciastek pojesz". Tymczasem nie ma nic bardziej mylnego - podsumowuje pani Małgorzata.

polecane: FLESZ: Podział Mandatów po wyborach parlamentarnych

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3