Tłuszcz - twój wróg i przyjaciel

Anna Koniecka
Jeśli już zdecydujesz się na smażenie, używaj odpowiedniej oliwy. Nigdy extra vergine! Pamiętaj też, że  jeśli oliwa lub inny tłuszcz nie będzie dobrze rozgrzany, zostanie wchłonięty przez smażony produkt.
Jeśli już zdecydujesz się na smażenie, używaj odpowiedniej oliwy. Nigdy extra vergine! Pamiętaj też, że jeśli oliwa lub inny tłuszcz nie będzie dobrze rozgrzany, zostanie wchłonięty przez smażony produkt. Fot. Wojciech Zatwarnicki
Amerykańskiego dietetyka Roberta Atkinsa wychwalali ci, którzy chudli, jedząc tłusto. Im więcej tłuszczu i mięsa, tym zdrowiej - zachęcał. Inni lekarze bili na alarm.

Inne skutki super tłustej diety to: utrata apetytu, odczuwanie zmęczenia, gdyż w mięśniach drastycznie zmniejsza się stężenie glikogenu będącego głównym źródłem energii. Mimo totalnej krytyki, dieta Atkinsa nadal ma zwolenników.

Dobre tłuszcze

Nasz organizm potrzebuje dziennie minimum 30-40 g tłuszczu, żeby dobrze funkcjonować. Zatem wyeliminowanie go z diety jest niemożliwe. Musimy spożywać tłuszcze, lecz trzeba wiedzieć - jakie. Są bowiem tłuszcze "dobre" i "złe".

Najbardziej wartościowe są tłuszcze znajdujące się w rybach morskich (tuńczyk, łosoś - najtłustsze ryby). Im ryba bardziej tłusta, tym więcej w niej dobrych dla naszego serca nienasyconych kwasów tłuszczowych omega 3 i omega 6, zapobiegających powstawaniu "złego" cholesterolu, a więc także miażdżycy naczyń krwionośnych. W dodatku konsystencja tłuszczu rybiego jest taka, że szybciej zostaje spalony i nie odkłada się w organizmie.

Dobre tłuszcze znajdują się również w orzechach, awokado i oliwie z oliwek. Jak wykazały badania prof. Virenda Somersa z Mayo Clinic w Rochester, nienasycone kwasy tłuszczowe nie tylko chronią przed zawałem, lecz zmniejszają apetyt, czyli działają... odchudzająco. Zwiększają one również wchłanianie wapnia, co zmniejsza ryzyko osteoporozy, nadciśnienia tętniczego oraz nowotworów.

Jeśli chcesz obniżyć poziom cholesterolu

Jeśli chcesz obniżyć poziom cholesterolu

Unikaj: podrobów, tłustego mleka, masła, żółtek jaj, skórki pieczonego drobiu, yb "wysokocholesterolowych" jak węgorz, śledź, sieja, sielawa, tuńczyk.

Jedz: dorsza, lina, sandacza, łososia, owoce, warzywa, ciemny ryż, grube kasze, oleje roślinne i margarynę Benecol lub Flora. Redukują cholesterol o ok. 30 proc.: Cynacholin, Cynarex, Sylicynar (preparaty z karczochów dostępne w aptece). A także lecytyna sojowa, Lecitan i inne preparaty z soi, dyni (Prostogal, Peposterol, Prosterol) oraz wiesiołka (Oeparol, Naudicelle).

Złe tłuszcze i złe węglowodany

Wszystkie tłuszcze pochodzenia zwierzęcego zawierają nasycone kwasy tłuszczowe powodujące m.in. zawały serca. Równie szkodliwe są proste węglowodany (m.in. biała mąka i jej przetwory, piwo, ziemniaki pieczone, ryż biały, cukier, arbuz, kukurydza prażona, marchew gotowana, batonik czekoladowy, buraki i - uwaga! - chleb razowy). To one sprzyjają otyłości i obniżają we krwi poziom "dobrego" cholesterolu, chroniącego przed zawałem serca.

Jakie są "dobre" węglowodany? - to większość produktów naturalnych, nie przetworzonych przemysłowo. Należą do nich m.in. niełuskany ryż, płatki owsiane, chleb pełnoziarnisty, gorzka czekolada, nabiał, jak również bogate w błonnik warzywa (groszek zielony, czerwona fasola, soczewica, soja, pieczarki, zielone warzywa). A także świeże soki owocowe bez cukru.

Najgorsza dla zdrowia kombinacja: tłuszcze spożywane razem ze "złymi" węglowodanami. Np. smażone na tłuszczu słodkie pączki, piwo wypite do tłustego, smażonego mięsa z pieczonymi ziemniakami.

Oliwa najzdrowsza

Najcenniejsze w oliwie są przeciwutleniacze: zapobiegająca starzeniu się komórek witamina E. W jednej łyżce oliwy znajduje się jej ok. 15 mg, czyli 20 proc. dziennego zapotrzebowania. Ponadto są w niej: polifenole pomagające zwalczać wolne rodniki, przeciwdziałające powstawaniu nowotworów. Oliwę cechuje idealna dla zdrowia proporcja: ma bardzo mało nasyconych kwasów tłuszczowych i bardzo dużo nienasyconych.

Uwaga: oliwa extra vergine (extra virgin) "z pierwszego tłoczenia" nie nadaje się do smażenia!

- vergine (virgin) - można używać do sałatek i smażyć na niej
- rafinowana (pure) - do sałatek i smażenia
- wytłokowa (pomace, sansa) - najniższej jakości, używać do sałatek, majonezu.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie